Međimurje Press
Policija

Nekoliko stotina mladih posjetilo Dan otvorenih vrata Policijske uprave međimurske u Čakovcu

Dan otvorenih vrata međimurske policije održan je danas u dvorani Graditeljske škole, gdje su mladi mogli saznati kako mogu postati dio policijskog tima

Sportska dvorana Graditeljske škole u Čakovcu, danas, 18. svibnja 2023. godine u prijepodnevnim satima ugostila je nekoliko stotina mladih i drugih zainteresiranih građana iz Čakovca i okolice koji su došli pogledati što to sve policija radi i kakvu opremu koristi u svom svakodnevnom radu.

Osim opreme i vozila koje su policijski službenici izložili, putem info punktova Mobilnog preventivnog centra policije, prometne, temeljne i kriminalističke policije te protueksplozijske zaštite, mladi su mogli pogledati i pokazne vježbe koje su im vjerno predočile kakav treba biti pravi policajac ili policajka. Mogli su vidjeti i isprobati poligon za provjeru motoričkih sposobnosti za prijem na školovanje. Samim aktivnostima promocije uključili su se i kolege pravosudne policije sa svojim informativnim punktom.

Prikazana je vježba Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u kojoj je sudjelovao službeni pas Aron napadačke namjene i markirant. Potom je usljedila vježba službneog psa za detekciju droge. Na zanimljiv i svima interesantnu način belgijska ovčarka Loka pronašla je sakrivenu drogu.

Gužva je bila i na interaktivnom punktu kriminalističke tehnike, gdje su se budući forenzičari mogli okušati u izuzimanju otisaka papilarnih linija te otkrivanju tragova na mjestu događaja.

Velik interes mladih izazvao je demo tim interventne policije koji je kroz nekoliko vježbi prikazao kako se sigurno rukuje službenim naoružanjem i opremom u različitim situacijama te kako savladati napadača kada on ima nož, pištolj ili pušku. Demonstracije raznih borilačkih vještina potaknule su mlade da se nakon pokaznih vježbi zadrže nešto duže na info punktu interventne policije te da i sami isprobaju opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu.

”Željeli smo mladima približiti policijski poziv i pokazati im koliko je ovo odgovoran, dinamičan i zanimljiv posao. Veliko je zadovoljstvo kada znate da ste nekome pomogli na bilo koji način, da ste ga zaštitili ili pronašli i vratili nešto što mu je ukradeno, taj osjećaj je neponovljiv i budi osjećaj ponosa. Vjerujemo da je ovakav sustav obrazovanja, koji nudi potpuno besplatno školovanje uz stipendiju, prihvatljiv za sve djevojke i mladiće. Nakon školovanja posao je zagarantiran, a potom se nudi i široki spektar daljnjeg stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja. Nadamo se da će veliki broj mladih iz Međimurja i diljem Hrvatske prihvatiti ovu jedinstvenu priliku te nakon uspješno završenog obrazovanja postati policijski službenici koji pomažu ljudima i brinu o njihovoj sigurnosti”, istaknuo je Ivan Sokač, načelnik Policijske uprave međimurske.

Mladi su pozitivnim komentarima uzvratili i potvrdili da se radi o teškom i  odgovornom poslu, ali i ispunjenom dobrim djelima.

Sljedeći Dan otvorenih vrata međimurske policije održat će se početkom lipnja na igrama mladih u Prelogu tako da pozivamo sve one koji nam se do sada još nisu pridružili da dođu i saznaju kako mogu postati dio našeg policijskog tima.

Podsjećamo da Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika/učenica u III. razred srednje Policijske škole ”Josip Jović”.

U oba programa školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknada za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a kategorizirani sportaši imaju pravo i na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa. Sve koji završe školovanje čeka siguran posao, a imaju i mogućnost napredovanja te nastavka školovanja.

Za više informacija, pratite društvene mreže Policijske akademije ”Prvi hrvatski redarstvenik”: Facebook
Instagram
TikTok

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja