Međimurje Press
Policija

Niz nemilih događanja označilo protekli vikend u Međimurju

Dani vikenda, 17., 18. i 19. siječnja 2020. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna teška krađa i pet krađa. U svim krađama je materijalna šteta procijenjena na manje od 1.000 kuna.

Izdvajamo pokušaj provale u kuću u Kuršancu

U subotu, 18. siječnja u večernjim satima u Kuršancu, Ulici Zrinskih, nepoznati počinitelj je provalio u kuću, no zamijetili su ga ukućani pa je počinitelj pobjegao.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna.

Napadnut i opljačkan muškarac u Murskom Središću

U petak, 17. siječnja u popodnevnim satima, u Murskom Središću, Ulici Sitnice, kod ulaza u kuću, nekoliko nepoznatih počinitelja je fizički napalo 66-godišnjeg slovenskog državljanina te su od njega tražili novac. Potom su mu uzeli ključeve osobnog automobila odakle su ukrali novac i vino.

Napadnuti muškarac je zadobio tešku tjelesnu ozljedu te je zadržan na liječenju u Županijskoj bolnici Čakovec, a materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.

Provode se intenzivna kriminalistička istraživanja.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave, nadležnom državnom odvjetništvu.

Napad u ugostiteljskom objektu u Kotoribi

U nedjelju, 19. siječnja oko pola 1 sat, u Kotoribi, Ulici Stjepana Radića, u ugostiteljskom objektu, u tučnjavi troje muškaraca, 42, 32 i 24-godišnjaka, su ozlijeđene dvije osobe.

Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da su 32 i 24-godišnjak ušli u lokal te od 42-godišnjeg uposlenika tražili piće za van, a što je uposlenik odbio. Nakon toga je 32-godišnjak šakom udario uposlenika u glavu, započela je tučnjava u koju se uključio i 24-godišnjak. U prostoru šanka je 32-godišnjak uzeo pepeljaru i više puta udario uposlenika po glavi. Da bi se obranio uposlenik je u jednom trenutku sa šanka uzeo nepoznati oštar predmet te njime mahnuo prema 32-godišnjaku i ubo ga u tijelo, nakon čega su napadači napustili lokal.

Kasnije je 32-godišnjak u pratnji nekoliko nepoznatih osoba zatražio liječničku pomoć u Kotoribi, gdje je došao i napadnuti uposlenik lokala zatražiti pomoć. Tih nekoliko osoba je nasrnulo na uposlenika te on se branio uporabom papar spreja kako bi odbio napad.

Lakše su ozlijeđeni su 42 i 32-godišnjak te je mlađi muškarac zadržan na liječenju u Županijskoj bolnici Čakovec.

Provode se kriminalistička istraživanja.

PROMETNE NESREĆE

U teškim prometnim nesrećama poginule dvije osobe

U subotu, 18. siječnja oko 7 sati i 30 minuta na cesti između Svete Marije i Oporovca, 23-godišnji mladić s područja grada Preloga, vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, upravljajući iz smjera istoka u smjeru zapada, brzinu kretanja nije prilagodio osobinama i stanju ceste. Zbog toga je izlaskom iz zavoja u zanošenju izgubio nadzor nad kretanjem vozila, sišao van kolnika na travnatu površinu, a potom u odvodni kanal uz akumulaciono jezero. Vozilo se više puta prevrnulo i završilo na krovu u vodi.

U prometnoj nesreći, nažalost, smrtno je stradao vozač.

Očevid je predvodila općinska državna odvjetnica.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Čakovca pomogli su u vađenju tijela preminulog i vozila iz kanala.

Mrtvo tijelo je prevezeno u Županijsku bolnicu Čakovec radi provođenja sudske obdukcije.

O događaju se podnosi posebno izvješće, nadležnom državnom odvjetniku.

U nedjelju, 19. siječnja oko 19 sati i 25 minuta na cesti između Orehovice i Šemovca, nepoznati vozač, vozila nepoznate marke i registarske oznake, kretao se iz smjera sjevera u smjeru juga i brzinu kretanja vozila nije prilagodio vidljivosti (noć) te prometnoj situaciji na cesti (pješak na kolniku), tako da se vozilom nije mogao pravovremeno zaustaviti ispred svake zapreke koju u konkretnim uvjetima može predvidjeti, odnosno da može pravovremeno postupiti po prometnom znaku ili pravilu,.

Zbog toga je automobilom udario u tijelo 48-godišnje pješakinje s područja općine Orehovica, a koja se nalazila na kolniku, neoznačena nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijom koja je pala na kolnik.

Nakon prometne nesreće nepoznati vozač s vozilom je napustio mjesto događaja prometne nesreće te se za njim traga.

Hitna pomoć, je nažalost, konstatirana smrt pješakinje te je tijelo prevezeno na odjel patologije Županijske bolnice Čakovec radi provođenja obdukcije.

Očevid na mjestu događaja obavila je općinska državna odvjetnica.

Zbog obavljanja očevida u vremenu od 20 do 22,15 sati bio je zatvoren za promet, a koji se odvijao obilaznim pravcima.

Poduzetim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da bi u prometnoj nesreći sudjelovao osobni automobil marke „Volkswagen“ tip „Passat“, tamnije boje, godina proizvodnje od 1997. do 2000. Na vozilu bi se trebala nalaziti oštećenja na prednjem desnom dijelu.

Ovom prilikom pozivamo građane koji imaju bilo kakva saznanja o događaju odnosno svjedoke prometne nesreće, kao i osobe koje su neposredno prije prometne nesreće prometovale na navedenoj cesti, da u slučaju bilo kakvih korisnih saznanja izvijeste policiju pozivom na broj 192 ili osobno dolaskom u najbližu policijsku postaju ili na elektroničku poštu medjimurska@policija.hr .

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Maloljetnik upravljao vozilom

U subotu, 18. siječnja u 23 sata i 10 minuta, u Novakovcu Selskoj ulici, u nadzoru prometa zaustavljen je vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, maloljetnik s područja Međimurske županije, u vrijeme dok je u krvi imao alkohola od 0,75 g/kg te koji je upravljao vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima.

Kao putnici u osobnom automobilu nalazili se još četvero maloljetnika.

Nadzorom je utvrđeno kako se maloljetnici nalaze u noćnom izlasku protivno odredaba obiteljskog zakona te su izvješteni roditelji.

Protiv vozača se podnosi optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

INFORMACIJE

  1. Provedena akcija “Alkohol”           

  2. Policijski službenici mobilnog tima Policijske uprave međimurske su tijekom noći s 18. na 19. siječnja od 20 do 4 sata provodili akciju „Alkohol“.


Tijekom poduzimanja pojačanih mjera i radnji utvrđeno je ukupno 12
prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– tri prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

– iznad 0,50 do 1,00 g/kg – dva prekršaja,

– iznad 1,50 g/kg – jedan prekršaj,

– jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje,

– pet prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– jedan prekršaj nepropisne uporabe svjetala u prometu,

– dva prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme isteka valjanosti vozačke dozvole.

Najveća koncentracija alkohola od 2,14 g/kg, utvrđena je u nedjelju, 19. siječnja u 2 sata u Prelogu, Čakovečkoj ulici, kod vozačice osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, 27-godišnjakinje sa šireg područja općine Prelog.

  1. PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodilo se ukupno četiri prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s poginulim osobama u kojima su smrtno stradali vozač osobnog automobila i pješakinja te dvije prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– nepropisna i neprilagođena brzina, tri prometne nesreće,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod jednog vozača i to kod vozača teretnog automobila 23-godišnjaka s područja Varaždinske županije u koncentraciji od 1,91 g/kg u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom koja se u petak, 17. siječnja oko 20 sati i 25 minuta u Pušćinama, Čakovečkoj ulici.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Nenad Risek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja