Međimurje Press
Policija

U Kuršancu sa strojnicom u rukama prijetio ubojstvom!

Dani vikenda, 7., 8. i 9. kolovoza 2020. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna teška krađa i devet krađa, od čega je u šest krađa procijenjena materijalna šteta manja od 1.000 kuna.

Izdvajamo provalu u kuću u Čakovcu i krađu ruksaka u Nedelišću:

Teška krađa

U subotu, 8. kolovoza 2020. godine u prijepodnevnim satima u Čakovcu, Ulici bana Josipa Jelačića, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, vlasništvo 77-godišnjakinje. Provalnik je u raznim prostorijama ispreturao stvari i pritom ukrao torbicu u kojoj se nalazila razna dokumentacija.

Materijalna šteta procjenjuje se na stotinjak kuna.

Krađa

Jučer, 9. kolovoza 2020. godine oko 2 sata poslije ponoći u Nedelišću, tijekom održavanja tzv. „pjena partija“ u sajmenoj dvorani u Ulici Josipa Marčeca, nepoznati počinitelj ukrao je ruksak, vlasništvo maloljetnice. U ruksaku se nalazila prijenosna baterija za mobitel, dioptrijske naočale te novčanik s osobnim dokumentima i novcem. Također, u ruksaku su se nalazile i stvari vlasništvo drugog maloljetnika, i to mobitel, ručni sat, novčanik s osobnim dokumentima, bankovnom karticom i novcem.

Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja opisanih kaznenih djela podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

NEDOZVOLJENO POSJEDOVANJE, IZRADA I NABAVLJANJE ORUŽJA I EKSPLOZIVNIH TVARI / PRIJETNJA

Na dvorištu kuće 27-godišnjak sa strojnicom u rukama izrekao prijetnje ubojstvom

U petak, 7. kolovoza 2020. godine oko 15,30 sati u Kuršancu, u dvorište vlasništvo 43-godišnjaka u Međimurskoj ulici, s automatskom strojnicom (tzv. „Šokac“) u rukama i pod utjecajem alkohola od 2,86 promila, nepozvan je pristupio 27-godišnjak i pritom vlasniku kuće zaprijetio ubojstvom. Prilikom izrečene prijetnje pripadajući spremnik streljiva strojnice nalazio se umetnut u stražnji dio hlača 27-godišnjaka. Nakon kraćeg naguravanja 43-godišnjak je uspio oduzeti strojnicu 27-godišnjaku, dok su ukućani pozvali policiju.

Policijski službenici dolaskom na mjesto događaja uhitili su 27-godišnjaka i priveli ga u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje. Ujedno, policijski službenici od 43-godišnjak oduzeli su automatsku strojnicu i pripadajući spremnik streljiva.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 27-godišnjak iz Kuršanca, počinio kaznena djela prijetnje i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Tijekom istraživanja temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu pretražena je obiteljska kuća i druge pripadajuće prostorije, kojima se koristi osumnjičeni 27-godišnjak, ali pritom nije pronađeno oružje, streljivo ili neki drugi predmeti kaznenog djela ili prekršaja.

Uz kaznenu prijavu osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

U subotu, 8. kolovoza provedeno je prvo ispitivanje osumnjičenika kod nadležnog državnog odvjetnika te je naloženo njegovo dovođenje sucu istrage Županijskog suda u Varaždinu. Sutradan, 9. kolovoza sutkinja istrage odredila je 27-godišnjaku istražni zatvor u trajanju od mjesec dana te je sproveden u Zatvor u Varaždinu.

Napomena: u privitku ovog priopćenja dostavljamo fotografiju oduzete strojnice

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodilo se pet prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj je 63-godišnja vozačica osobnog automobila lakše ozlijeđena te četiri prometne nesreće s nastalom materijalno štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,

– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,

– vožnja na nepropisnoj udaljenosti, jedna prometna nesreća,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća,

– ostale greške, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika spomenutih prometnih nesreća utvrđena je kod jednog vozača. U nedjelju, 9. kolovoza nešto prije 18 sati u Prekopi, 45-godišnjak je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2.26 promila i pritom skrivio prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom..

DRAGOVOLJNA PREDAJA EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA, ORUŽJA I STRELJIVA

Građani dragovoljno predali plinski pištolj i streljivo za automatsku pušku

U petak, 7. kolovoza u prijepodnevnim satima dvojica građana predala su policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu plinski pištolj kalibra 9 mm i 216 komada streljiva kalibra 7,62 mm.

Predano streljivo i plinski pištolj pohranjeni su u skladištu Policijske uprave međimurske do uništenja.

Nacionalna preventivna kampanja „Manje oružja – manje tragedija“ započela je 2007. godine, i još uvijek traje.

Sukladno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanja oružja građana (članak 79. st. 5. u svezi st. 1.), građani mogu bez vremenskog ograničenja dragovoljno predati oružje. Važno je istaknuti da se protiv građana, koji prijave takvo oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokrenuti prekršajni, niti kazneni postupak.

O dragovoljnoj predaji oružja građani se mogu informirati putem besplatne telefonske linije 0800 88 92, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Pozivamo i apeliramo na sve građane, koji kod sebe, odnosno u svojim domovima imaju oružje i/ili eksplozivna sredstva, da ih bez straha od sankcija, prijave policiji.

Posebno skrećemo pozornost građanima da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje, već da ako žele predati oružje, o tome obavijeste policiju na broj 192. Policijski službenici u civilu i vozilom bez policijskih oznaka, doći na dogovoreno mjesto kako bi se osigurala sigurna predaja oružja i anonimnost građana.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja