Međimurje Press
Vijesti

Predstavljanje rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH!

U prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama održano je predstavljanje rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH. Njemu su nazočili potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Ivan Turkalj, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić te županijski vatrogasni zapovjednici iz cijele RH.

TUCAKOVIĆ: Vatrogasci i tehnika spremni za novu požarnu sezonu

Visoke uzvanike dočekao je svečani postroj sastavljen od županijskih vatrogasnih zapovjednika i pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe. Prijavak potpredsjedniku Vlade Božinoviću je podnio glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković, nakon čega je uslijedila prezentacija početka rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković u prezentaciji je naveo kako je vatrogasni sustav spreman za sve izazove u ovoj požarnoj sezoni te se zahvalio Vladi na potpori istaknuvši da je preko 450 vatrogasnih vozila ušlo u sustav vatrogastva.

Cjelokupni sustav je bez obzira na sve nedaće koje su nas zadesile, od pandemije do potresa, a u kojima su vatrogasci dali svoj doprinos te su samo u Sisačko-moslavačkoj imali preko 13500 intervencija, potpuno spreman za nove izazove, rekao je zapovjednik Tucaković.

Na kraju je zapovjednik Tucaković pozvao na oprez sve građane i turiste kako bi doprinijeli što manjem broju požara te se zahvalio kolegama županijskim zapovjednicima na uloženom naporu da sustav bude spreman.

Dosadašnja iskustava i implementacija naučenih lekcija kroz nekoliko godina uz kvalitetno vođenje i viziju omogućili su stvaranje organiziranog sustava čiji je prvi cilj prevencija izbijanja požara u funkciji zaštite ljudskih života i imovine provedbom nadzora stanja na terenu u realnom vremenu – rekao je ministar obrane Mario Banožić posebno izdvojivši situacijsku svjesnost, brzinu odlučivanja i koordinaciju svih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti u okviru Protupožarne sezone, kao ključne faktore za poboljšanje rezultata u proteklih nekoliko godina kojima izravno doprinosi rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva.

Ministar je rekao kako je u narednom razdoblju također potrebno zadržati budnost i koncentrirati se na zadaće, a po završetku sezone nužno je provesti kvalitetnu analizu iste, kako bi se naučene lekcije i stečena iskustva iskoristila u funkciji unaprjeđenja Sustava. “Svjesni smo kako ne postoji apsolutna sigurnost, ali zajedničkim i predanim radom kao i do sada, možemo povećati otpornost našeg društva na sve prijetnje”, poručio je ministar zahvalivši svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti na predanom radu i dosadašnjem angažmanu u protupožarnoj sezoni.

Na kraju, ministar Banožić je podsjetio kako će i ove godine svoj doprinos u protupožarnoj sezoni dati Hrvatska vojska s kopnenim, pomorskim i zračnim snagama i to kroz sustav korištenja do šest Canadaira i do šest Air Tractora kao i jednog helikoptera. Također, Ministarstvo obrane i Oružane snage RH osigurat će do 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju te dva desantna broda i dvije gumene brodice.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je obveza Vlade RH ulagati u sustav vatrogastva te istaknuo važnost kontinuiranog ulaganja u opremanje svih žurnih službi, kao i povlačenja sredstava iz Europske unije. – Dobili smo obavijest iz Europske komisije da nam je odobreno 1.800.000 eura za Hrvatsku vojsku koja će biti u sastavu zajedničkih europskih snaga, ukoliko bude potrebe za nekom prekograničnom akcijom – istaknuo je ministar Božinović i zaključio kako je Hrvatska prepoznata kao odgovoran partner u kojeg se isplati ulagati sa razine Europske unije.

Uzvanicima je predstavljen i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva gdje su visoki uzvanici upoznati s opremom i postupcima rada, a poseban interes je pokazan za izravni prijenos slike s terena, čime Vatrogasno operativno zapovjedništvo ima uvid u stanje na požarištu u realnom vremenu.

1_Prezentacija GVZ OVZ DIVULJE PA 2021.

Anita Čolak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja