Međimurje Press
Prenosimo

Ministar Fuchs u emisiji otkrio: „Da! Ukidamo instrukcije!“

[( Citat iz 27:41 minute emisije, link: https://www.youtube.com/watch?v=RBlAoeBPyqU ]

U osnovnim školama počinje nova era u kojoj roditelji zajedno sa svojom djecom više neće pisati domaće zadaće i u kojoj djeca više neće trebati instrukcije, potvrdio je ministar znanosti i obrazovanja gostujući na Mreži TV u emisiji ‘U mreži politike’ Miljenka Milanovića.

– U ovih 50 eksperimentalnih škola instrukcije djeca više neće trebati od sljedeće godine, a na razini cijele Hrvatske instrukcije više neće biti potrebne od školske godine 2027/2028. kada će sve škole imati iste uvjete za primjenu cjelodnevne nastave. Ona djeca čiji roditelji nemaju novca za instrukcije napokon će biti izjednačena s onom boljeg materijalnog statusa. To je glavni cilj, i da djeca s roditeljima ili skrbnicima imaju kvalitetan obiteljski život, da se mogu bolje socijalizirati, da zajedno sa vršnjacima provode slobodne aktivnosti, da ih se oslobodi od učenja kod kuće – poručio je Fuchs.

Na pitanje što će se promijeniti u odnosu na produženi boravak, ministar je odgovorio kako će produžena škola biti puno sistematičnija i organiziranija.

– Svaka škola ima mogućnost sama kreirati onako kako zamišlja provesti taj dio nastave, gdje se dodatno može raditi, primjerice i informatika. Škola će sama doći s prijedlogom što će u tom trenutku izvoditi pri tome se konzultirajući s roditeljima i ovisno o vlastitim kapacitetima, ali to neće moći biti isključivo čuvanje djece.

U tom drugom dijelu dana bit će potpomognuti dio nastave gdje učitelji i profesori sa djecom dodatno utvrđuju gradivo, pomažu onima kojima je to potrebno, rade sa grupama koji su napredniji te pomažu u pisanju domaćih zadaća i uče. To je taj dio koji kompenzira pisanje domaće zadaće i učenje kod kuće u poslijepodnevnim satima. Tri dana u tjednu to traje do 14,15 sati, a dva dana u tjednu do tri sata. U međuvremenu djeca oko 12 sati imaju ručak – kazao je ministar.

Što sa dosadašnjim nastavnicima koji rade u produženom boravku, hoće li dobiti otkaz?

– U tim školama nitko od učitelja koji rade u produženom boravku neće ostati bez posla. O detaljima gdje će biti raspoređeni razgovaramo s osnivačima. Ili će pomagati u cjelodnevnoj nastavi ili raditi u pred školi koja postaje obavezna.   Neki će ostati u školi i dalje, drugi otići u neku drugu školu, ali u svakom slučaju nitko neće ostati bez posla – istaknuo je.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=RBlAoeBPyqU

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja