Međimurje Press
Prenosimo

Od 1. siječnja 2023. Hrvatska planira uvesti euro!

Prelazak s jedne na drugu valutu težak je i mukotrpan proces, a iz Hrvatske narodne banke za tportal su pojasnili na što sve moramo biti spremni.

Dvostruke cijene

Dvostruke cijene u trgovinama jedna su od ključnih promjena koju će svi vidjeti i na koju će se svi trebati navikavati jer će iskazivanje cijena u eurima i kunama biti obavezno za sve trgovce i pružatelje usluga. Navedeno će se primjenjivati otprilike pet mjeseci prije dana uvođenja eura i 30 dana od odluke Vijeća EU da se uvodi euro. Nakon uvođenja eura moguće je da dvostruke cijene ostanu izražene i do godine dana.

“Time će potrošačima biti olakšano praćenje cijena, odnosno njihovih troškova i prihoda, kao i privikavanje na novu valutu. Pritom će u razdoblju do dana uvođenja eura cijene u kunama biti jače istaknute nego cijene u eurima, a u razdoblju nakon toga vrijedit će obratno”, rekli su iz HNB-a za tportal.

Uz oznaku cijene nalazit će se i fiksni tečaj konverzije kako bi kupci mogli provjeriti jesu li cijene ispravno preračunate u novu valutu. Dvojno iskazivanje cijena predstavlja jednu od glavnih mjera koje će Vlada provoditi u svrhu sprječavanja neosnovanog rasta cijena uslijed uvođenja eura, odnosno da bi se zaštitili potrošači.

Plaćanje kunama i eurima prva dva tjedna

Nakon što se uvede euro, prva dva tjedna u opticaju će biti istodobno gotov novac kuna i eura, odnosno građanima će biti omogućeno tijekom tog prijelaznog razdoblja plaćanje gotovim novcem u objema valutama. Dok će građani plaćati kunama ili eurima, trgovine i ostala poduzeća građanima će vraćati isključivo eure, osim ukoliko to zbog praktičnih razloga neće moći napraviti.

U bezgotovinskom platnom prometu neće biti dvojnog optjecaja, već će se od prvog dana transakcije izvršavati u eurima.

Zamjena kuna za eure

Govoreći o zamjeni kuna za eure, taj će postupak biti besplatan. Banke će u prvih šest mjeseci od dana uvođenja eura zamjenu valute obavljati u svim poslovnicama banaka bez naknade, dok će u sljedećih šest mjeseci za tu uslugu imat će pravo zaračunati naknadu.

Osim banaka, u prvih šest mjeseci uslugu zamjene valute bez naknade pružat će i Fina i Hrvatska pošta u svim svojim poslovnicama. Banke će imati pravo ograničiti broj novčanica i kovanica kuna koje će se moći zamijeniti za eursku gotovinu u jednoj transakciji bez naknade, no to ograničenje neće moći biti na razini manjoj od 100 novčanica i 100 kovanica. Potrebno je napomenuti da će građani moći bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati kunsku gotovinu u eure polaganjem novca na bankovne račune.

“Nakon isteka 12 mjeseci od dana uvođenja eura banke više neće pružati uslugu zamjene valute. Od tog dana nadalje kunski gotov novac moći će se zamijeniti za eure isključivo u HNB-u, koji će to činiti bez naknade. Pritom za zamjenu novčanica kuna neće biti postavljen krajnji rok (novčanice će se moći zamijeniti za eure u bilo kojem trenutku u budućnosti) dok će se kovanice kuna i lipa moći mijenjati do isteka tri godine od dana uvođenja eura”, poručili su iz HNB-a.

Strah od vala poskupljenja?

Na piranje treba li strahovati od vala poskupljenja nakon napuštanja kune, iz HNB-a su rekli da se cijene neće povećati i da iskustva iz drugih zemalja govore da je učinak ulaska u eurozonu blag i jednokratan te u prosjeku dovodi do povećanja cijena od 0,2 posto.

“Vlada će veliku pozornost posvetiti zaštiti potrošača i poduzet će mjere kako bi spriječila neispravno preračunavanje cijena i eventualne zloporabe pri zaokruživanju cijena u novoj valuti te iskorištavanje zamjene valute za povećanje cijena. Eventualno nepošteno zaokruživanje cijena pri konverziji svest će se na minimum primjerenim mehanizmima praćenja postupka konverzije, među čijim će glavnim mjerama biti dvojno iskazivanje cijena u razdoblju prije i nakon uvođenja eura”, zaključili su iz HNB-a.

https://net.hr/

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja