Međimurje Press
Politika i društvoPrenosimo

Zašto bi plaćali vodu kad ona pada s neba?

Posljednjih dana  Hrvati ratuju s Istanbulskom konvencijom i posve je očito da je većina naroda uopće ne želi ratifikaciju ove konvencije, ali s obzirom na to da se taj narod nije maknuo dalje od tipkovnice opet će se dogoditi isto – elita će po nalogu Brisela nametnuti narodu ono što narod ne želi i nikome ništa. Kako je počelo tako će i završiti – vrijeđanjem na Facebooku.

Zbog toga bi se možda trebali ugledati na neke druge narode koji su, za razliku od nas, shvatili istinsku moć demokracije koja se zove – Vlast u rukama naroda.

Najbolji primjer tome su Irci koji za razliku od Hrvata redovito i za najmanju sitnicu izlaze na ulice, blokiraju promet, blokiraju cijeli Dublin, protestiraju i onemogućuju vlasti da donose odluke koje oni ne žele.

Jeste li znali da Irci uopće ne plaćaju vodu?

Ne plaćaju je jer smatraju da je voda dobro tog naroda koje nitko ljudski nije stvorio pa je apsolutno glupo dopustiti da elite stave svoje šape na vodu i naplaćuju je.

To je zdravorazumsko razmišljanje Iraca, ali ne i Hrvata koji su šutke pustili da razne šape prigrabe sve izvore naše vode, najčešće u tajnosti pa tako većina Hrvata niti ne zna – da hrvatski narod uopće nema svoju vodu, iako slovimo za jednu od zemalja s najviše pitke vode.

No, iako su međunarodni  pritisci na irsku političku elitu bili iznimno jaki, jači je ipak bio narod i upravo ta priča nam može poslužiti kao klik za pokret, dizanje iz te manipulativne paučine inercije koja nas čini tako razdvojenima, robovski raspoloženima i podložnim vladama koje nas godinama podčinjavaju.

Dogodilo se to ovako. U Irskoj je voda bila uvijek besplatna. No naravno, pritisci izvana zbog toga su bili sve jači.

Na izborima je većina zemalja bila protiv plaćanja vode, a tek nekolicina stranaka htjela ju je  naplatiti. S obzirom na to da ni jedna stranka tada nije dobila većinu nastupila je koalicija. Jedna od vodećih stranaka tada je šokirala javnost i uvela naplaćivanje vode mimo volje naroda. Odmah drugi dan Irci su izašli u tolikom broju na ulice, napravili takav protest da nitko nije mogao sastaviti većinu u parlamentu i prosvjedovali su sve dok nisu dobili jasno obećanje da će voda biti besplatna. Nakon tri mjeseca uz tešku muku vlada je sastavljena, a voda je ostala u rukama naroda.

U Hrvatskoj je naime, sve ovo moguće, ali je posve nemoguće u Hrvatskoj, živjeti demokraciju!

Autor: Z. K.

Izvor: https://www.dnevno.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja