Međimurje Press
Zdravlje

SREDNJA ŠKOLA ČAKOVEC – “Pošalji uzorak, spriječi rak!” SPRIJEČI RAK!”

Javnosti poznati kao aktivni dionici zdravstvenih događanja koji propagiraju poboljšanje zdravlja i prevenciju bolesti, medicinari i nastavnici Srednje škole Čakovec rado su se odazvali akciji „Pošalji uzorak, spriječi rak!“

Kako je poziv poslan iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u želji za što kvalitetnijem postizanju krajnjeg cilja, prije samog događaja zajedno smo organizirali predavanje o detaljnim smjernicama – koje baš kao i na nastavi/kliničkim vježbama kazuju: ŠTO RADIM? KAKO RADIM? i ZAŠTO UOPĆE TO RADIM?

ŠTO RADIMO?

Motiviramo što veći broj ciljane populacije na odaziv Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva (ciljana populacija: muškarci i žene 50 – 74 godine).

KAKO RADIMO?

Demonstrirajući sve naučeno:  komunikaciju općenito i profesionalnu komunikaciju, empatiju i  stručna znanja o našoj znanosti (Zdravstvenoj njezi).

ZAŠTO RADIMO?

Odgovor je jednostavan:  „Pošalji uzorak, spriječi rak“ spašava živote.

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom je inače jedan od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Smatra se da će u razvijenim zemljama od raka debelog crijeva tijekom života oboljeti približno 4,6% muškaraca i 3,2% žena, a omjer incidencije i mortaliteta između muškaraca i žena iznosi 1,05:1.

Rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Svaka osoba starija od 50 godina nosi 5% rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5% rizika da će umrijeti od raka debelog crijeva.

Upravo iz tih razloga pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji ima za cilj što ranije dijagnosticiranje. To bi u petogodišnjem razdoblju rezultiralo smanjivanjem smrtnosti od raka debelog crijeva za 15%. Programom je obuhvaćena ukupna populacija u dobi od 50 do 74 godine, a svi građani imaju jednaku mogućnost sudjelovanja u programu probira, što znači i oni socijalno najugroženiji.

Prema do sada prikupljenim podacima nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva može se zaključiti da se u hrvatskoj populaciji rak debelog crijeva ne otkriva rano. Svega 18 % bolesnika ima rak u početnoj fazi, u 29% slučajeva rak se proširio u limfne čvorove, a u 17 % slučajeva dao je metastaze u udaljene organe. Nažalost, u 36% slučajeva ne zna se stadij proširenosti bolesti što je rezultat još uvijek nedovoljne kvalitete prikupljanja podataka.

 

Najdramatičnije od svega jest da se rak debelog crijeva u najvećoj mjeri može spriječiti, a to se ne čini.

Zato smo, između ostalih i MI, učenici i nastavnici Srednje škole Čakovec baš ovdje – da vam kažemo: „Pošalji uzorak, spriječi rak!“ i ukloni prvu riječ predzadnje rečenice.

(https://hlpr.hr/rak/vijest/rak-debelog-crijeva)

Autor teksta: Đurđica Hlapčić, mag. med. techn

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja