Međimurje Press
Zdravlje

Uspješno održana tri terapeutska, zabavna i opuštajuća programa za djecu i odrasle

U subotu, 15. travnja, u dvorani Livi plesnog centra i pod vodstvom diplomirane životne i socijalne savjetnice Kristine Gite Kavran održane su čak 3 terapijsko-zabavna te relaksirajuća programa za djecu i odrasle.

U jutarnjim satima proveden je autorski program “Krug povezanosti” za djecu i roditelje, zatim je uslijedio terapijsko-zabavni program za djecu “Sretan svijet”, dok je mir za odrasle bio rezerviran u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Više o programima

Interaktivni zvučno-terapijski autorski program Kristine Gite Kavran, MSc psihosocijalnog savjetovanja, “Krug povezanosti”, namijenjen je za roditelje i djecu od 0 do 14 godina, ovisno o veličini i potrebi grupe. Ovog puta sudjelovalo je tri obitelji uz djecu od 4 do 12 godina.

Izrazito je bitno da na ovom programu sudjeluje barem jedan od roditelja, s obzirom na to da se vježba na osjećaju povezanosti i osnažuje se međusobna konekcija.

Iako je “Krug povezanosti” jedan od novijih programa i još radim na usavršavanju istog, subotnja radionica bila je jedna od uspješnijih do sad. Uvijek uspoređujem početak i kraj radionice te raspoloženje osoba kao i level zatvorenosti ili potištenosti s kojim dolaze s levelom otvorenosti i pozitivnih emocija kad odlaze. Roditelji su se povezali sa svojom djecom na jednom višem nivou i svi smo se zajedno opustili, proveselili, vježbali i usvojili nova ponašanja – ispričala je autorica i voditeljica programa.

U dijelu programa za mlađu djecu naglasak je na razvijanju osjetila, smanjivanju utjecaja stresa, razvoju fine i grube motorike, jačanju i poticanju mentalnog, intelektualnog i emocionalnog razvoja, dok se uz navedeno sa starijom djecom radi i na povećanju fokusiranja i koncentracije te razumijevanju osjećaja i potreba.

Nakon “Kruga povezanosti” uslijedio je “Sretan svijet”, jedinstveni i također autorski program, koji se inače može provoditi individualno i u grupi. Skrojen je prema svim dosadašnjim iskustvima i potrebama djece u radu, koji Kristina provodi više od 10 godina.

– Trenutačno je oformljena manja grupa djece od 4 do 14 godina, novonastala obitelj koja je uvijek spremna primiti nove članove. Djeca i tinejdžeri međusobno uče jedni od drugih, pritom stariji uče mlađe ponašanju, reakcijama i vještinama te postaju uzor najmanjima, dok mlađi tinejdžerima pomažu pronaći ono dijete koje je još uvijek u njima, iako ga ponekad oni žele zanemarivati, jer osjećaju lagani prelaz u svijet odraslih
– ispričala je Kristina.

Cilj ovog programa je poticati razvoj samostalnog, odgovornog, kreativnog i sretnog djeteta, razvijanje vještina za lakše nošenje sa životnim izazovima. Osmišljen je s namjerom poticanja rasta i razvoja te utjecanja na jačanje mentalnih sposobnosti, emocionalne inteligencije, socijalnih i emocionalnih vještina.

U poslijepodnevnim i večernjim satima na redu je bilo opuštanje za odrasle uz zvučnu gong kupku. Taj program pruža priliku za doživljaj svih čari zvukoterapije, koja koristi određene frekvencije kako bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu i balansirala lijevu i desnu moždanu polutku.

Koristeći različite vrste gongova – instrumenata koji nude isto toliko zvučne raznolikosti koliko i estetske i kulturološke, postiže se jedinstveno osjetilno iskustvo u pronalasku mira i hirovitog spokoja.

U samom početku programa prošli smo teorijski dio, dok je sama zvučna kupka trajala više od sat vremena. Zvuci gonga posjeduju moć koja vodi u stanje duboke opuštenosti, brisanja osjećaja za vrijeme i prostor, stoga je nerijetko da sudionici i zaspu. Nakon programa tijelom vlada mir, unutarnji spokoj i tišina. Raskošni zvukovi i vibracije nude odmor od vlastitih glasnih misli, tuđih očekivanja, briga, buke, gužve, nervoze, agresivnosti, užurbanosti i napetosti – poručuje terapeutkinja.

(mp)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja