Međimurje Press
Općine

Uklanjanje ilegalnih odlagališta otpada na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine!

U Fondu za zaštitu okoliša održana je radionica za potencijalne prijavitelje na javni poziv za uklanjanje ilegalnih odlagališta otpada na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine.
U 2022. godine je u tu svrhu osiguran iznos od 15.000.000 kuna, a isti će biti ponovljen u prvom kvartalu 2023. godine.
Cilj projekta je ubrzano očistiti velika, ilegalna odlagališta otpada u neposrednoj blizni naselja, a zatim stvoriti održive sustave gospodaranja otpadom uz edukaciju stanovništva o ovom pitanju.
Zahvaljujem se Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Fondu, predstavnicima JLS te izabranim predstavnicima Roma i Savez Roma u RH “KALI SARA” koji aktivno rade na provedbi ove aktivnosti temeljem Operativnog programa Vlada Republike Hrvatske za romsku nacionalnu manjinu.
Temeljem Operativnog programa za romsku nacionalnu manjinu Vlada Republike Hrvatske, a u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana su sredstva za stopostotno financiranje uklanjanja otpada s područja naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine u 2022. godini.
Sredstva su osigurana i za 2023. godinu, a na jedinicama lokalne samouprave je da ne dopuste da se ovakve situacije ponove. Ne radi se samo o otpadu koji nastaje u romskim naseljima niti se radi o problemu koji bi svaki put trebala rješavati nacionalna već lokalna razina u suradnji s mještanima.
Na fotografijama uklanjanje otpada iz romskog naselja u Općini Pribislavec.
(vk)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja