Međimurje Press
Glazba

Kultni album Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića

Neke stvari možeš isplanirati, ali neki projekti isplaniraju tebe“, rekao je Vlatko Stefanovski povodom 20. obljetnice objave kultnog albuma “Treta majka”. 

Objavljen na 180-gramskom vinilu, album “Treta majka” suradnja je gitarističkih virtuoza Stefanovskog i Tadića te Theodosiija Spassova, poznatog kavalista. Ovaj sjajan trojac donio je svoju interpretaciju poznatih tema iz bogatog glazbenog etnoblaga.

Slušajte i uživajte
Prije 20 godina u Skoplju
U proljeće 2004. u domu Vlatka Stefanovskog u skopskom naselju Taftalidže okupilo se, kako on kaže, zanimljivo društvo. Iz Los Angelesa je stigao Miroslav Tadić, s kojim je do tada realizirao albume “Krushevo” (1998.) i “Live in Belgrade” (2000.), a iz Sofije je došao Theodosii. “Theodosii je glazbenik čija mašta i nadahnuće nemaju granica pa smo s njim tada zajedno nastavili taj magični put“, rekao je Tadić.

Vođeni idejom o novom albumom, zavirili su u riznicu glazbenog etnoblaga. “Svi smo kopali po tradicionalnoj muzici Balkana. Miro i ja, naravno, najviše po makedonskim temama i ritmovima“, prisjetio se Stefanovski i dodao: “Nas trojica smo govorili isti muzički jezik.

Ostala mi je u sjećanju ta atmosfera puna topline i prisnosti. U satima odmora između snimanja šetali smo gradom, išli na tržnicu i u stari dio Skopja gdje sam upijao vibracije koje su toliko karakteristične za makedonsko podneblje. To me ispunjavalo dodatnom inspiracijom i dubljim razumijevanjem muzike koju smo svirali“, dodao Tadić.

Svoju glazbenu konverzaciju zaokružili su albumom “Treta majka”, a inspiraciju iz onoga što je etno, lokalno, podigli su na svjetsku razinu.

Kultni album koji im je obilježio karijeru
S odmakom od dva desetljeća, svježina albuma “Treta majka” je neupitna, a ove sjajne glazbenike i dalje povezuje zajednički ukus, humor, senzibilitet i ljubav, nerijetko i iste pozornica.

Osim što je donio pozitivne kritike, album je otvorio prostor i brojnim sjajnim koncertima. “Neke stvari možeš isplanirati, ali neki projekti isplaniraju tebe“, rekao je Stefanovski o albumu koji i dandanas ima važno mjesto u njegovoj pedeset godina dugoj karijeri.

Pošto rijetko slušam svoje albume desi mi se da, kada slučajno čujem nešto s ‘Trete majke’, pomislim kako je to bila dobra svirka i zapitam se tko li su ovi muzičari. Tek se onda sjetim da to zapravo sviramo mi”u šali poručuje Miroslav Tadić i zaključuje: “Za mene je ‘Treta majka’ položila ispit vremena i ostat ću ponosan na taj album dok god se bavim glazbom.”
LP izdanje kultnog albuma “Treta majka” naručite po cijeni od 30 eura putem Scardoninog webshopa.
Fotografije: El Gvojos, Ahsan Lin
SCARDONA

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja