Međimurje Press
Glazba

Svečani koncert ususret 150 godina zgrade HGZ-a

Sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održan svečani koncert pod nazivom Opera gala & Marco Tamayo, gitara. Zamišljen kao prvi u nizu koncerata ususret 150 godina zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda, ovaj vrhunski glazbeni događaj oduševio je brojnu publiku u dvorani kao i gledatelje koji su ga pratili u izravnom prijenosu na HRT-u.

Posebnu podršku svojim nastupom dali su Zagrebačka filharmonije i ugledni glazbenici te Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao sjajan domaćin umjetnicima i publici. Za ovu posebnu prigodu pozornicu je krasio najstariji zastor „Djed, unuk i vila“ koji se pripisuje hrvatskom slikaru Vjekoslavu Karasu, postavljen oko 1850. godine i jedini sačuvani predmet iz scenske opreme staroga, gornjogradskog tzv. Stankovićeva kazališta. Zagrebačkom filharmonijom ravnao je britanski dirigent Jan Latham-Koenig, a kao poseban gost nastupio je Marco Tamayo kubanski gitaristički virtuoz i priznati glazbeni pedagog s austrijskom adresom. Probrane arije iz glasovitih opera briljantno i nadahnuto izveli su nacionalna prvakinja, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, sopranistica Darija Auguštan, tenor Filip Filipović, bas Toni Nežić i djevojački zbor Zvjezdice. Publiku su kroz program vodili prvaci drame HNK u Zagrebu Zrinka Cvitešić i Igor Kovač.

Uz pljesak oduševljenja pozdravljene su sve izvedbe – od dobro znanih arija Verdija, Puccinija i Gotovca, preko ulomka iz Bizetove „Carmen“ pa sve do drugog stavka glasovitog djela za gitaru i orkestar “Concierta de Aranjuez” Joaquina Rodriga i skladbe „24. Caprice za violinu“ Nicola Paganinija koju je obradio za gitaru i majstorski izveo Marco Tamayo.

Obnova povijesne zgrade

Zgrada HGZ-a, prekrasno povijesno zdanje u Gundulićevoj ulici s prvom koncertnom dvoranom u Zagrebu izgrađena je 1876. godine i preživjela je dva potresa – prvi davne 1880., a drugi 2020. u kojem je pretrpjela velika oštećenja. Konstruktivna obnova uspješno se odvija uz pomoć sredstava iz Fonda solidarnosti EU i radovi se privode kraju.

„Glazbenici i poklonici glazbe nose u svom srcu HGZ i njihova pomoć bila je dragocjena u najtežim trenutcima na čemu smo ih neizmjerno zahvalni. Jednako tako, zahvalni smo Ministarstvu kulture i medija koje je prepoznalo značaj naše udruge i važnost obnove naše zgrade koja je biser graditeljstva i zaštićeno kulturno dobro. Svi mi, članovi udruge i Ravnateljstvo kojem sam na čelu, dajemo sve od sebe da HGZ očuva svoje djelovanje kao jedna od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji.“ – istaknula je Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnost obnove vrijedne kulturne baštine stradale u potresima u Zagrebu i na Banovini te najavila daljnje korake koji se planiraju poduzeti kako bi se taj zahtjevni proces što uspješnije proveo kraju.

Koncertu su nazočili mnogi uglednici, osobe iz javnoga života i brojni ljubitelji glazbe koji su na samom kraju dugim pljeskom nekoliko puta pozivali umjetnike na pozornicu kako bi zahvalili na jedinstvenom glazbenom užitku.

Foto: Zvonimir Ferina

Nataša Mesarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja