medjimurjepress@gmail.com

Financijska pismenost

EUROPSKI TJEDAN NOVCA

U želji da sustavno i trajno potiče učenje i poučavanje financijske pismenosti kako bi što više građana, posebice mladih, steklo financijsko obrazovanje, Hrvatska i ove godine obilježava Svjetski tjedan novca, Global Money Week (www.globalmoneyweek.org) i Europski tjedan novca, European Money Week (www.europenmoneyweek.eu). 22. – 26.03.2021.

Prema definiciji OECD-a, „Financijsko obrazovanje je proces izgradnje kapaciteta kojim pojedinci podižu svoje razumijevanje financijskih proizvoda i sadržaja te putem informacija, poučavanja i objektivnih savjeta razvijaju vještine i samopouzdanje, kako bi mogli postati svjesniji financijskih rizika, ali i prilika za informirane odluke, te kako bi znali kome se obratiti za pomoć, izgraditi prikladne stavove i reakcije, a radi poboljšanja svog financijskog položaja i dobrog upravljanja novcem.“

Tijekom Tjedna organiziraju se brojne aktivnosti, okrugli stolovi, posjeti učenika i studenata državnim i financijskim institucijama, studentske debate, predavanja za srednjoškolce i studente širom Republike Hrvatske, prigodne nagradne igre i prezentacije, objava materijala u vezi s financijskom pismenošću te mnoge druge aktivnosti.

U obilježavanje ovog tjedna uključila se i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga slobodnom distribucijom svojih digitalnih alata (kvizovi, igre, preporuke za čitanje, radni listići i sl.) nastalih u Erasmus+ projektu The Old Tortoise’s Treasure Tales. Korišteni alati i materijali dio su edukacije za koju je 2020. godine KIČ Prelog primila međunarodnu EIFL nagradu za inovativnost. Autori edukativnih materijala su Dario Šincek, Maja Lesinger i Nataša Novak. Spomenuti alati podijeljeni su za slobodno korištenje putem društvenih mreža te raznih specijaliziranih stranica poput Bilješke dječjeg knjižničara (https://www.facebook.com/imasbiljeske).

Udaljenost od 279 km ne znači ništa ako do suradnje može doći jednim klikom – pa su učenici iz Dobrinja na otoku Krku igrali iste igre kao i učenici iz Domašinca i Draškovca te Preloga i Cirkovljana. Materijali su predstavljeni i na društvenim mrežama a do njih je moguće doći i klikom na poveznicu:

https://view.genial.ly/5eb3d033c9f4ed0d8b4ee5ca/interactive-image-interactive-image?fbclid=IwAR3mA8nufcnaNldTFXI4oPpe0dfwFpo822UeAZ7bZomfkjG6WiatVLFOWHY

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*