medjimurjepress@gmail.com

Vijesti iz Centra dr. Rudolf Steiner

POZIV NA JUBILARNU 20-TU
RAZMJENU SJEMENJA

 

Udruga „DUGA“, Društvo za biodinamičko gospodarenje iz Čakovca, već dvadeset godina organizira razmjenu sjemenja iz ekološke i biodinamičke proizvodnje.
Samo događanje će se održati u subotu, 8. veljače, od 9 do 13 sati u Čakovcu, u zgradi Scheier, ulica Matice hrvatske br. 2.

Posjetitelji će uz sjemenje moći kupiti i proizvode iz navedene proizvodnje i dobiti pokoji savjet za proizvodnju voća i povrća na svojim imanjima i vrtovima po principa i metodama koji su u skladu sa prirodnim ritmovima čime ne štete okolišu, tlu i vodama, a uvelike doprinose zdravlju.

ULAZ BESPLATAN!

NARUČITE SJETVENI PRIRUČNIK
ZA 2020 GODINU

 

U Centru dr. Rudolfa Steinera možete naručiti Sjetveni priručnik za 2020. godinu.
Sjetveni priručnik kalendar je pogodnih dana za poljoprivrednike, vrtlare i pčelare. Sastavljen je na temelju istraživanja zvjezdanih konstelacija te navodi pogodne dane za sjetvu, presadnju, njegu i spremanje biljaka te rad sa pčelama. Isto tako navode se pogodni dani za upotrebu preparata i ubiranje plodova.

Cijena je 59 kn plus poštarina (koja iznosi ukoliko je i otkupnina 21 kn).
Molimo javite se na e-mail info@centar-rudolf-steiner.com ili na tel. 040/655-612.

SUSRET SA EUROPSKIM POVJERENIKOM
ZA POLJOPRIVREDU
I RURALNI RAZVOJ

 

U četvrtak 9. siječnja 2020. godine na poziv Ministarstva poljoprivrede sudjelovali smo na sastanku s novim povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj g. Januszom  Wojciechowskim koji je izrazio spremnost susresti se s predstavnicima poljoprivrednog sektora.
Ovo je bila iznimna prilika gdje se s povjerenikom razgovaralo o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike te su mu se iznijeli prijedlozi i razmišljanja naših proizvođača.
Povjereniku smo predstavili i rad Centra dr. Rudolfa Steinera kao jedinstvenog u Europi koji se bavi promicanjem znanja i dobrih praksi na području biodinamičke poljoprivrede kao nadstandard ekološkoj proizvodnji. Spomenuli smo mu kako je dr. Rudolf Steiner svoj Poljoprivredni tečaj održao 1924. godine u Poljskoj (odakle je i povjerenik) u mjestu Koberwitzu kraj Breslaua. Time su postavljeni temelji za kasniji razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje.
Povjerenik Wojciechowski rado je primio poziv da u sljedećem posjetu Hrvatskoj sa svojim timom posjeti rodnu kuću i Centar dr. Rudolfa Steinera.

SUSRET SA STEVEN N. SCHONBERGERom
-WORLD BANK GROUP-

 

Steven N. Schonberger direktor je Svjetske banke odjela za održivi razvoj Europe i Centralne Azije. Svjetska banka izradila je dokument pod nazivom Stanje sektora i analiza javnih izdataka za poljoprivredu i ruralni razvoj koji je nedavno objavljen na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede, a koji bi trebao biti podloga za izradu Strategije hrvatske poljoprivrede.
Ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera mr. sc. Dijana Posavec na Danima poljoprivrede koji su se održali u Termama Sv. Martin 20. prosinca susrela se sa g. Schonbergerom koji je prije svega bio veoma ugodno iznenađen podatkom da je upravo u Hrvatskoj (Međimurju) gdje boravi po prvi puta, rođen dr. Rudolf Steiner čija djela su mu uvelike poznata.
Upoznala ga je sa radom i ciljevima Centra dr.  Rudolfa Steinera u promicanju i promociji biodinamičke poljoprivrede kao vrsti proizvodnje koja daje visoku dodanu vrijednost kvaliteti proizvoda te pri tom uvelike doprinosi prilagodbi klimatskim promjenama. G. Schonberger snažno je u ime Svjetske banke podržao aktivnosti Centra te najavio svoj posjet u skoro vrijeme. Predložio je svojim suradnicima uredu Svjetske banke Hrvatske  da se pronađe modalitete suradnje između Svjetska banke i Centra dr. Rudolfa Steinera.

GOSTOVANJE NA HRT 1
DOBRO JUTRO HRVATSKA

 

petak 3. siječnja 2020. godine u emisiji Dobro jutro Hrvatska prikazan je promotivni film Zemlja u kojoj je rođen Rudolf Steiner, te je u emisiji sudjelovala ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera mr. sc. Dijana Posavec. Govorila je o važnosti 12 svetih noći za biodinamičke poljoprivredne proizvođače koji u tom periodu zakapaju sjemenja u zemlju po naputku dr. Steinera. Svake godine u razdoblju od 12 svetih noći (od 24.12. do 6.1.) sjeme biljaka zakapa se u zemlju kako bi primilo zračenje kozmičkih snaga svih dvanaest mjeseci (zvježđa) kroz godinu i tako povećalo kvalitetu i prinos plodova. Ovako tretirano sjeme, po istraživanjima, daje 30 % više uroda. Pozivamo vas da ako niste stigli ili znali ove godine isprobate i vi dogodine ovu praksu.

RADIONICA ZAKAPANJA I OTKAPANJA SJEMENJA

 

U Termama Sveti Martin održana je radionica zakapanja i otkapanja sjemenja gdje su na vlastitom biodinamičkom vrtu Termi djelatnici toplica i Centra dr. Rudolfa Steinera  zajedno zakopali sjeme u zemlju na Badnjak, te ga izvadili nakon Sveta tri kralja.
Ovakvo sjeme sijat ćemo zajedno sa ostalima koja nismo zakopali kako bismo se uvjerili postoji li razlika kod rasta i prinosa biljaka.

(d.p.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*