Vijesti iz Centra dr. Rudolf Steiner

OBILJEŽENA 158. OBLJETNICA ROĐENJA
DR. RUDOLFA STEINERA

 

Svake godine krajem veljače i početkom ožujka nizom događanja obilježavamo obljetnicu rođenja dr. Rudolfa Steinera, filozofa, društvenog reformatora, pedagoga i znanstvenika svjetskog glasa, rođenog 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu u Međimurju. 

POSJET PROFESORA I DEKANA

Na sam dan rođenja dr. Rudolfa Steinera u srijedu 27. veljače 2019. u posjet Centru dr. Rudolfa Steinera stigla je grupa profesora predvođena prof. dr. sc. Zoranom Grgićem, dekanom Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pozdravne riječi dobrodošlice te kratko predstavljanje Centra dr. Rudolfa Steinera gostima je uputila ravnateljica mr. sc. Dijana Posavec, nakon čega je održana redovna sjednica Matičnog odbora za polja poljoprivrede, šumarstva, drvne tehnologije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutrizionizma.
Upoznali su se sa radom i planovima razvoja Centra pri tom su dali podršku daljnjem radu Centra te nas pozvali na suradnju sa svojim institucijama.
Susreli su se i sa direktorom tvrtke TEHNIX Đurom Horvat koji im je predstavio svoju kompaniju kao vodeće  poduzeće u ovom dijelu Europe za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva i opreme koji su u funkciji zaštite okoliša.

CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA
domaćin 2. BIOGi FORUMA
Međimurska županija inicirala osnivanje Nacionalnog centra
za biodinamičku proizvodnju

SLIKE: Jelena Berečić, Igor Nekić, Valter Flego, Helmy Abouleish, Dijana Posavec, Matija Posavec, Krešimir Ivančić, Mladen Jakopović, Anamarija Velaga…sadnje jabuke u novom biodinamičkom vrtu / Potpisivanje Ugovora o suradnji Centra dr. Rudolfa Steinera, Agronomskog fakulteta Zagreb i Heliopois University Cairo / Panel rasprave u sklopu 2. BioGI foruma
U LifeClass Termama Sveti Martin 2. ožujka 2019. godine održan je 2. Bio GI Forum koji je okupio neka od najznačajnijih domaćih i svjetskih imena iz svijeta ekološke i biodinamičke poljoprivrede. Forumom je obilježena i 158. godišnjica rođenja dr. Rudolfa Steinera, utemeljitelja biodinamike i antropozofije te početak radova na prvom biodinamičkom vrtu ovakve vrste na svijetu.
Otvarajući forum, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavecnaglasila je kako se sve više radi intenzivno na promociji biodinamičke proizvodnje koja je itekako važna za ukupnu promociju Međimurja. „U mnogim zemljama potencijal ekološke i biodinamičke proizvodnje je velik no u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno prepoznati. Stoga, je zadatak Centra dr. Rudolfa Steinera promovirati cjelokupno znanje dr. Steinera, te kroz suradnju sa svim relevantnim dionicima u području poljoprivrede još više raditi na edukacije proizvođača i potrošača, kako bi prepoznali potencijal i važnost biodinamičke poljoprivrede. Skriveni troškovi u poljoprivredi nešto je o čemu se uopće ne govori, no kada uzmete u obzir tlo, vodu, hranu koja u sebi sadrži ostatke pesticida, dakle i zdravstvenu komponentu, dokazano je da je biodinamička poljoprivreda najisplativija jer iza sebe ostavlja zdravo tlo i vodu, čistu hranu i zdrave ljude. Mi smo danas na ovom 2. BioGI forumu okupili upravo one koji kreiraju politike u ovom segmentu kako bi ubrzali proces i bili što bliže zemljama koje su prepoznale potencijal čiste proizvodnje, jer strateško pitanje svake zemlje trebala bi biti proizvodnja hrane.”
Sve okupljene putem video poziva je pozdravio Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za poljoprivredu, koji je istaknuo važnost  uključivanja cijele zajednice kako bi se uspjelo u promociji hrane proizvedene na organski i biodinamički način po visokim europskim standardima, te još više raditi na zaštiti autohtonih proizvoda sa izvornim podrijetlom.
Na prvoj panel diskusiji pod nazivom „Bio potencijal hrvatskih regija“ sudjelovali su dr. sc. Josip Križanić potpredsjednik saborskog odbora za poljoprivredu, Krešimir Ivančić pomoćnik Ministra  poljoprivrede, župan istarske županije Valter Flego te međimurski župan Matija Posavec.
“Kao i Istra koja se već proglasila bio regijom i Međimurje je iznimno uspješno po pitanju ekološke, bio i biodinamičke proizvodnje. Takva orijentacija je i jedino moguća budući da Županiju kao turističku destinaciju gradimo upravo na principima čiste vode, čistoga zraka, čistoga tla, čistoga okoliša i zdravoga života. Stoga je naš slijedeći korak osnivanje Nacionalnog centra za biodinamičku proizvodnju“, rekao je Posavec.

Župan Flego kazao je kako mu je drago da je nakon prvoga, drugi „Bio GI forum“ održan upravo u Međimurskoj županiji. „Istra i Međimurje regije su vodilje na mnogim područjima, a definitivno su bez konkurencije kada je riječ o podršci i razvoju, bio i eko proizvodnji“ zaključio je župan Flego.
U nastavku je održana i druga panel diskusija s temom „Bio u sektoru Hrane i turizma“ na kojoj su mikrofon preuzeli Mladen Jakopović predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, prof. dr. sc. Zoran Grgić dekan Agronomskog fakulteta Zagreb, Rudi Grula iz turističke zajednice Međimurske županije te Branka Mrakužić ispred Grada Zagreba.
Na događaju je sudjelovao i Helmy Abouleish, predsjednik Demeter Internationala koji je sve prisutne pozvao u Egipat na jednu od najvećih biodinamičkih farmi na svijetu da i sami vide kako se iz pustinjskog pijeska, kada ima volje, može napraviti poljoprivredna oaza.
Kao podrška radu Centra dr. Rudolfa Steinera u ime Heliopolis Sveučilišta Kairo čiji je on osnivač, potpisao je sporazum o suradnji u koji je uključen i Agronomski fakulteti iz Zagreba.
.
Važnost događaja za LifeClass Terme Sveti Martin i cijelo Međimurje!
Terme brinu o zdravlju gostiju, pa je želja za uvođenjem što zdravijih i kvalitetnijih namirnica rezultirala pronalaskom lokalnih proizvođača hrane koji su prihvatili nimalo jednostavnu, ali itekako zdravu biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Upravo ove namirnice biodinamičkog porijekla Terme Sveti Martin nude svojim gostima.
Igor Nekić, generalni direktor LifeClass Termi Sveti Martin naglasio je kako je otvorenje radova na biodinamičkom vrtu izvrsna prilika za pozicioniranje Termi na turističkom tržištu kao jedne prave Healthness destinacije koja zaista u punom smislu riječi brine o kvaliteti svoje usluge. Healthness koncept u Termama Sveti Martin osmišljen je ne samo da gosti za vrijeme boravka jedu domaće i zdravo, već da i sami postanu osviješteni, promijene svoj stil života, te da i po povratku kući nakon odmora primjene neke od naučenih stvari i u praksi.
Budući da je zdrava prehrana važan dio filozofije Termi, na projektu izrade vlastitog biodinamičkog vrta radi se intenzivno već više od 6 mjeseci, a projektni partneri su Terme Sveti Martin, Centar dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca te Agronomski fakultet u Zagrebu. Događaj su podržali i Mreža za ruralni razvoj, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma.
Tako će od sada svoje namirnice moći ubirati i sami gosti, a osim što će imati pristup najzdravijim namirnicama, moći će i naučiti ponešto o biodinamičkoj poljoprivredi.

HELMY ABOULEISH
PREDSJEDNIK DEMETER INTERNATIONAL posjetio CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA

SLIKE: Kulturno-umjetničku program Steinerova večer u Centru dr. Rudolfa Steinera / Helmy Abouleish sa učenicama i profesoricama OŠ Sveti Martin na Muri / Kod rodne kuće sa načelnikm Općine Donji Kraljevec / Postavljena nova info ploča kod rodne kuće dr. Steinera/ Bolfan vinski vrh / OPG Jakopović / sa pročelnikom za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan
Predsjednik DEMETER International Helmy Abouleish sa suprugom u sklopu obilježavanja 158. godišnjice rođenja dr. Rudolfa Steinera posjetio je Centar dr. Rudolfa Steinera. Tom prilikom u subotu 2. ožujka 2019. sudjelovao je u radu 2. BioGI foruma u Termama Sv. Martin. U popodnevnim satima susreo sa načelnikom Općine Donji Kraljevec Miljenkom Horvat kod rodne kuće dr. Steinera gdje su postavljene dvije nove info ploče.
Navečer je pripremljen kulturno umjetnički program u Centru u kojem su sudjelovali učenici Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca, te KUD Donji Kraljevec.
nedjelju 3. ožujka 2019. Varaždinska televizija snimila je jednosatni intervju sa g. Abouleishom, a zatim je posjetio OPG Jakopović i Kuću magične trave, te Bolfan Vinski vrh.
Posjetio je i tvrtku TEHNIX te se susreo sa direktorom Đurom Horvat.

ODRŽANA RADIONICA IZRADE
BIODINAMIČKIH PRIPRAVAKA

Centar dr. Rudolfa Steinera održao je u subotu 9. ožujka 2019. praktičnu radionicu izrade biodinamičkih pripravaka na OPG-u Vukelić u Lužanu Biškupečkom.
Tom prilikom izradili smo nekoliko pripravaka:
Pripravak kravljeg gnoja po Mariji Thun koji je namijenjen za poticanje i ubrzavanje pretvorbe i života u tlu, poboljšava strukturu tla i povećava prinose, jača i nadopunjuje djelovanje kompostnih pripravaka i pripravaka za prskanje, koje naravno ne može zamijeniti.

Vapneno-sumpornu juhu
Jedno od najpoznatijih insekticida i fungicida protiv plamenjače, pepelnice i napada brojnih štetnika.
Danas se koristi u biodinamičkoj poljoprivredi kao preventivno i zaštitno sredstvo protiv brojnih nametnika i gljivičnih oboljenja voćaka, vinove loze, ruža, ali i svih biljnih kultura koje su sklone napadu štetnika i gljivičnih bolesti poput rajčice, paprike, krumpira i dr.
Također, primjena sumpora dozvoljena je u ekološkoj proizvodnji, a mnogi stručnjaci navode da je sumpor sigurniji i da ima bolji učinak u zaštiti od bakra koji je teški metal i taloži se u tlu.
Vapneno – sumporna juha dobiva se kuhanjem gašenog ili hidratiziranog vapna i sumpora, a nastali produkt je vapneni sumpor ili kalcijev polisulfid.

Priprema paste za stabla
Pasta za stabla potiče unutarnji život i osigurava ono što je stablu potrebno da održi uravnoteženu plodnost. Iscjeljuje pukotine u kori koje za prezimljavanje koriste štetnici kao što su gusjenice jabukova savijača.
Pasta za stabla je zapravo lijek za zemljani dio stabla i stoga se primjenjuje tijekom poslijepodneva za vrijeme opadajućeg mjeseca kada Zemlja udiše.
Dinamizirali smo pripravak 500
Priprema za prskanje pripravka 500, gnoja iz roga. Dinamiziranje i priprema za primjenu aktivatora mikrobiološke aktivnosti koji snažno utječe na razvoj mikro i makro flore i faune u tlu koji potiču razgradnju organske mase i stvaranje humusa u tlu.

ODRŽANO PREDAVANJE U PUČKOM OTVORENOM UČILIŠTU U SAMOBORU

utorak 19. ožujak u 19 sati održano je predavanje svim zainteresiranim na Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru. O dr. Rudolfa Steineru, biodinamičkoj poljoprivredi te samom radu Centra dr. Rudolfa Steinera govorila je Amalka Vukelić, dipl. agr. stručna suradnica u Centru.

GRUPA NOVINARA POSJETILA
CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA

U organizaciji PR agencije Light komunikacije, u srijedu, 20. ožujka, Centar dr. Rudolf Steiner, posjetili su novinari koji prate eno-gastronomiju i turizam. Predavanje ravnateljice Centra dr. Rudolf Steiner, mr. sc. Dijane Posavec, privuklo je pažnju novinara, a posebno zanimanje privukla je biodinamička poljoprivreda.

ODRŽANA LITERARNA VEČER MLADIH
4. KAJ MI JE V SRCU

petak 22. ožujka u 18 sati u prostorijama Centra dr. Rudolfa Steinera održan je Kaj mi je v srcu, literarna večer djece i mladih, koji svoje pjesme pišu u kajkavkom dijalektu. Udruga Pjesma iz Donjeg Kraljevca u suradnji sa Centrom dr. Rudolfa Steinera već 4. godinu organizator je ove sve uspješnije manifestacije. Svake godine sve je više zainteresiranih i to sa područja donjomeđimurskih osnovnih škola. Zahvaljujemo se svima koji su svojim nastupom omogućili da se održi i ove godine Kaj mi je v srcu, te svim učiteljim, mentorima i roditeljima na podršci svojim mladih pjesnika. I naravno vidimo se i dogodine.

CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA
ČLAN RADNOG TIJELA EIP-AGRO

EUROPSKA KOMISIJA, Ured za poljoprivredu i ruralni razvoj, u sklopu EPI-Agri mreže, medijatorski povezuje, ojačava komunikaciju i kooperaciju među dionicima procesa vezanih za inovativnu poljoprivredu: farmerima, istraživačima, konzultatima, ciljnim skupimana, potrošačima kao i nevladinim organizacijama.

Centar dr. Rudolfa Steinera predložio je Amalku Vukelić, dipl.ing.agr., za konzultanta i sudionika EPI fokusne grupe “Zaštita poljoprivrednih tala od kontaminaciju”, te je odabrana u radno tijelo ove radne skupine.

Prva radni sastanak  održava se 11. i 12. lipnja 2019. u Bariju u Italiji, gdje skupina započinje s radom.

USUSRET 20. MANIFESTACIJI
URBANOVO

uz poruku važnosti održivog gospodarenja
koje prati prirodne ritmove

Rudolf Steiner – „Priča o čovjeku koji mijenja svijet. Na bolje.”

Ukupno stvaralaštvo Rudolfa Steinera odgovara njegovom uvjerenju da ljudsko znanje nema granica. Iako je rođen prije gotovo 160 godina u Međimurju u Donjem Kraljevcu, njegova otkrića upravo su danas aktualna i prepoznata.

Međimurje je zemlja tisućljetne povijesti i kulture. Prema legendi, istok i zapad ovdje su stopljeni u jedno. Ljudi su tu uvijek bili radišni i otvorena duha. Stoga i ne čudi što je upravo dvadeseta manifestacija Urbanovo ove godine najavljena iz Centra dr. Rudolfa Steinera, kako bi se skrenula pažnja na važnosti biodinamičke poljoprivrede i očuvanja tla. Međimurski vinari manifestacijom su povezali učenja iz prošlosti, koja su aktualna više nego ikada, i sadašnji trenutak.
Biodinamička poljoprivredna proizvodnja holistički je pristup poljoprivredi i poštuje načelo „jedno gospodarstvo – jedan organizam”. Ovaj je vid poljoprivrede samoodrživ, što znači da sve što je jednom gospodarstvu potrebno, ono samo proizvodi.

Ovakav način gospodarenja potiče „životne snage” u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i kemijskim elementima, koji utječu na živa bića. Ovaj je vizionar, rođen u Međimurju, tvrdio da čovjek putem ovako uzgojene hrane u organizam unosi „kozmičke sile”, koje imaju svoje djelovanje na biljkeživotinje i čovjeka.

Filozof, društveni reformator, pedagog i znanstvenik svjetskog glasa fokusirao se na sintezu znanosti i duhovnosti koju nazivamo antropozofija. Utemeljio je euritmiju, organsku arhitekturu, antropozovsku medicinu, waldorfsku pedagogiju te biodinamičku poljoprivredu. Ukupno stvaralaštvo Rudolfa Steinera odgovara njegovom uvjerenju da ljudsko znanje nema granica.

Biodinamička poljoprivreda jest „kruna” ekološke poljoprivrede jer proizvodnji i preradi pristupa holistički, kroz uzgoj revitalizira tlo, floru i faunu te stvara visokovrijedne prehrambene namirnice. Na važnost okretanja prema održivom razvoju pripremaju se i pojedini međimurski vinari koji će se pridružiti ostalim poljoprivrednicima međimurskog kraja, a stavljanjem u fokus otkrića Rudolfa Steinera žele potaknuti i svoje okruženje i sebe da spoznaju važnost kvalitete života zajednice.

David Štampar, predsjednik udruge međimurskih vinara Hortus Croatiae, u izjavi je najavio Urbanovo: „Ove godine obilježavamo dvadeset godina manifestacije Urbanovo i s porukom važnosti biodinamičke poljoprivrede, želimo obilježiti ovaj jubilej. U Međimurju su mnogi prepoznali potencijal i nasljeđe koje nam je ostavio Rudolf Steiner. Primjerice Terme Sveti Martin svojim gostima nude biodinamički meni pripremljen s namirnicama lokalnih proizviđača. Također, u Termama Sveti Martin, nedavno je započeta realizacija prvog biodinamičkog vrta.“
A da je razmjena znanja neophodna potvrđuju nam činjenicom da će gost na manifestaciji biti Eric Zwiebel, jedan od dvjesto master sommeliera na svijetu, koji će održati masterclass radionice u sklopu manifestacije Urbanovo.

Eric Zwiebel rođen je u Alsaceu u Francuskoj. Titulu Master Sommelierosvojio je 2001. godine. Položio je i ispit za međunarodnu ASI diplomu 2018. godine s rezultatom „Najbolji od najboljih”, što je prvi put otkad se organiziraju ispiti za ovu diplomu.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*