Međimurje Press
Grad Čakovec

Vijeće za prevenciju Grada Čakovca održalo svoju 4. sjednicu uz glavnu temu vršnjačkog nasilja

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održana je 4. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Čakovca. Sjednici su nazočili predsjednica Anica Rašperger, članovi Krešimir Jurčević, Jasmina Topolnjak, Maja Toplek Kamenar, Ivica Pongrac, David Vugrinec, Melita Jambrović, zamjena za člana, Siniša Stričak iz I. osnovne škole Čakovec, Snješka Hrkač Odak i Vanja Lajtman iz II. osnovne škole Čakovec, Nataša Novak iz III. osnovne škole Čakovec, Ksenija Korent iz OŠ Ivanovec, Darja Borković Martina Paun Barbir iz OŠ Kuršanec, Senka Bašek iz Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, Tatjana Žižek iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, Lovro Horvat kao član te predstavnik Savjeta mladih Grada Čakovca, Anja Marodi iz Savjeta mladih, Alenka Bilić iz Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb – PU Čakovec, Tina Mlinarec iz Obiteljskog centra Međimurske županije te Lana Remar i Igor Mesarić iz Uprave Grada Čakovca.

Glavna točka Dnevnog reda bila je vršnjačko nasilje u čakovečkim osnovnim školama, a pritom je usvojen i Plan rada Vijeća za prevenciju za 2023. godinu, uz diskusiju i raspravljanje otvorenih pitanja. Alenka Bilić naglasila je kako u Čakovcu ima malo prijava vršnjačkog nasilja, škole ne prijavljuju, a Centar radi isključivo po prijavama, roditelja ili škole. Osniva se Centar za pomoć u zajednici koji bi trebao pomoći u rješavanju problema. Nataša Novak rekla je da su nedavno imali prijavu za vršnjačko nasilje u školi te da je policija obaviještena, no da se najčešće učenici okupljaju izvan škola kada oni nemaju utjecaj ili pak preko društvenih mreža.

Ivica Pongrac rekao je da su gradske komunalne službe zajedno s policijom, što je bio zaključak prošle sjednice, počeo s obilaskom lokacija gdje se mladi u večernjim satima okupljaju. Najviše se zadržavaju prije izlazaka i nakon zatvaranja kafića. Najčešće u tim kontrolama zatiču mlade koji konzumiraju alkohol. Naglasio je da kad su obilasci redovitiji, stanje je mirnije. Maja Toplek Kamenar rekla je da kontrola je u redu, ali ne treba ih tjerati s jedne lokacije na drugu, već osmisliti u suradnji s mladima neke dodatne sadržaje. Objasnila je da oni dobivaju prijave iz srednjih škola, no to nasilje najčešće započinje u osnovnoj školi te da je potrebno na drugačiji način pristupiti roditeljima koji često nasilje prema djeci guraju ispod stola. Predložila je edukacije roditelja u školama. Smatra da bi se u školama trebali zaposliti novi stručni suradnici, psiholozi i pedagozi, na što su ravnatelji rekli da opetovano traže zapošljavanja, no dobivaju negativne odgovore resornog ministarstva.

Ravnatelj Stričak dodao je da je dobro što nema mnogo prijava nasilja i da u školama mnogo rade na prevenciji vršnjačkog nasilja, raznim radionicama i edukacijama za učitelje. Prema njegovim iskustvima i saznanjima, najviše je nasilja preko Interneta. Tina Mlinarec rekla je da Obiteljski centar nema brojčane pokazatelje o količini vršnjačkog nasilja, ali da upravo najviše prijava u posljednje vrijeme imaju od djece vezane uz nasilje preko Interneta. Nude svoju pomoć svim školama i onima kojima je potrebna. Predsjednik Savjeta mladih objasnio je da oni imaju savjetodavnu funkciju te da organiziraju tribine i panele na temu vršnjačkog nasilja, poput nedavne “Nasilje nije cool” gdje je ujedno prezentirano neformalno Savjetovalište za djecu i mlade Čakovca. Krešimir Jurčević rekao je da ne sumnja da se u školama radi odlično, no slučaj iz Beograda sve upozorava da treba više pozornosti dati na skrivene signale, koje vidimo, a ne želimo vidjeti.

Kao zaključci sjednice naglašeno je da je važno ne zataškavati slučajeve možebitnog vršnjačkog nasilja i da je ključno obavještavati nadležne službe. Dogovoreno je kako će se s početkom nove školske godine organizirati radionice za roditelje o vršnjačkom nasilju, predloženo je da sve škole ažuriraju priručnike „Stop nasilju“ koji precizira način postupanja kod pojave takvog oblika nasilja, a i prvi roditeljski sastanci jednu od ključnih tema imat će upravo vršnjačko nasilje.

Za kraj je istaknuto kako je Grad Čakovec objavio natječaj za mlade, na koji svi mogu prijaviti projekte i programe koje smatraju ključnima za dobrobit zajednice, pa tako i one koji za cilj imaju sprječavanje svih oblika nasilja.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja