Međimurje Press
Kolumne

Domaćica. Može.

Piše: MATEJA GOŠĆIEJ

I ovaj je tjedan iza nas donio niz zanimljivih tema, tračeva, velikih dilema, političkih prepucavanja… Ukratko, sve što jedan hrvatski tjedan u medijima mora imati. Kao žena, osvrnut ću se na onu vijest koja je prozvala naš rod posljednjih dana, ali je uspjela pritom zaokupiti kako žensku, tako i mušku pažnju.

Za to se pobrinuo Kraš jer je njihov keks Domaćica odlučio biti originalan(!). Predstavili su kampanju u kojoj su na kutiju uz svoje prepoznatljivo ime dodali i zanimanja koja obavljaju žene. Time su željeli objasniti kako znaju da većina i danas radi dva posla, da žele da se to zna i čuje, ali i postigne ravnopravnost između muškaraca i žena u obavljanju kućanskih poslova. Žena je tako po njima domaćica i – medicinska sestra, pravnica, učiteljica, menadžerica itd.

Zašto me muči ovaj dio originalna? Iskreno kad pomislim na Domaćicu i dodam riječ originalna, onda za mene to znači onaj fini keks s čokoladom na kojem sam odrasla, to je to. Originalnosti Domaćici ne treba, ona je tradicija, pojam za kvalitetu, pa i za jednostavnija i usudila bi se reći bolja vremena.

Ženski pokreti su na svakom koraku, feminizam je na najvišoj razini ikada, ali je i sve više onih koji shvaćaju pojam feminizma – ravnopravnost. Nemojte me krivo shvatiti, nikako ne mislim da se ono u realnom svijetu i provodi, no razumije se i komunicira, to je napredak.

Domaćica je htjela poslati poruku, neka. Regija je reagirala na način da danas jedna strana obožava ovu kampanju, neki je ne podnose, no keks je i dalje odličan pa se Domaćica kupuje. Za mene je veći krimen bio kada je Domaćica uz originalnu odlučila pratiti sve ostale proizvođače i raditi keks s narančom ili cimetom.

Pa je li ova kampanja onda dobro odrađena? Nisam stručnjak kao Krašovci, međutim reći ću da kada nešto više treba objašnjavati nego priča za sebe nije najbolje, no ipak su odradili puno posla. Kampanja je potakla dobre teme, diljem medija, društvenih mreža, raznih foruma i tijekom svakodnevnih razgovora spominjala se i spominje – Domaćica (keks, ne žena).

Keks nas je još jednom naučio da je negativna publika glasnija i čeka prva da se javi, a ostali ostaju u manjini.

Rezultat kod mene – svakako kupujem uskoro još jednu kutiju da podijelimo s obitelji, iako se ne poistovjećujem ni s imenom keksa, pa samim time ni s jednim drugim zanimanjem koje nude na svojoj ambalaži.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja