Međimurje Press
Kolumne

„Ovo se jaje za poljubac daje“

Piše: MATEJA GOŠĆIEJ

Svjesni da su upravo tradicija i kultura ono što nas izdvajaju i čine posebnima, Međimurke i Međimurci njeguju svoje običaje te ih prenose s generacije na generaciju. Čak i oni koji se možda ne definiraju kao vjernici, poštuju tradiciju i nastavljaju s navikama svojih bližnjih. Jedna od najčešćih svakako je bojanje jaja, točnije pisanica koje označavaju – oslikano jaje. Nekada se na sjeveru zemlje bojalo prirodnim bojama, onoga što su našli u prirodi, pa je tako najstariji običaj bojanje ljuskama crvenog luka. Kada se spomene međimurska pisanica često se poistovjećuje misao s – črnom pisanicom, obojenom pomoću čađe, bobica duda ili bazge, a asocijacija je i darivanje pisanica iz ljubavi odakle riječi – „Ovo se jaje za poljubac daje“ koje se još mogu naći na mnogim ručnim radovima čuvarica tradicije. Črna pisanica specifičan je detalj međimurske kulture za koji se nadamo da će se uskoro naći na listi kulturne nematerijalne baštine. Ono što ih izdvaja od drugih, osim po boji, jesu ukrasi, šareni cvjetovi specifični za naš kraj, razni ornamenti te natpisi koji ih čine jedinstvenima.

No zašto je za Uskrs tradicija da jedemo i darujemo jaja? Jaja simboliziraju stvaranje, novi život, rađanje, novi početak i sl., pa je jaje postalo svojevrsni simbol Isusova uskrsnuća. Danas osim onih životinjskih porijekla, za Uskrs poklanjamo i čokoladna jaja, a stolove ukrašavamo plastičnim jajima i pisanicama. Neke literature napominju kako su se kršćani u šest tjedana korizme odricali konzumacije proizvoda životinjskog porijekla, pa nisu konzumirali jaja. Stoga su ih ukrašavali kao pripremu za Uskrs i pojeli tek na sam blagdan.

Korizma kao priprema za najveći kršćanski blagdan Uskrs – Vuzem, u našim domaćinstvima uz bojanje jaja, ukrašavanje i pripremu paketića za djecu od „zečića“, donosi i post, umivanje vodom s cvijećem na Cvjetnicu, odlazak u Crkvu na blagoslov jela, Velika subota donosi Vuzmenke i velika okupljanja cijele ulice, sela… Sve su to narodni običaji do kojih se i dalje u Međimurju posebno drži, pa se tako velik broj vjernika s prepunim košarama okuplja u Crkvi i nosi sve, od jaja, kruha, hrena, luka, dakako šunke na uskrsni blagoslov kako bi u „posvećenom“ mogli uživati za uskrsni doručak.

Želimo vam da ovih dana uživate u svim uskrsnim običajima našeg kraja i da prenosite mlađim generacijama sve naučeno.

Sretan vam Uskrs!

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja