Međimurje Press
Kolumne

Pitamo vas – imate pržilicu za CD?

Piše: MATEJA GOŠĆIEJ

Ako je vaš odgovor ne, čestitamo, dio ste većine u Hrvata, ali i naroda u svijetu. U 2022. godini kada su pravovremen prijenos i spremanje velike baze podataka neophodni, nudi se niz aplikacija, optičkih uređaja, USB memorija, eksternih diskova, dakako pohrana u „oblaku“ i niz mogućnosti koje ni ne znam nabrojati, pa računala i laptopi na tržištu više nemaju pržilicu.

Prošla su vremena kada smo snimali CD-e, dijelili glazbu ili filmove, slušali CD u autu… Danas je tu jednostavno USB, ili spajanje preko mobitela ili microSD kartica. Toliko je jednostavno i brzo.

E sad je pitanje tko će javiti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje da više ne živimo u 90-ima. Naime na ovaj me uvod potakla vijest s jednog našeg portala, kako će HZZO liječnicima koji pregledaju izbjegle iz Ukrajine platiti 52 kune po pregledu. No samo ako im račun dostave na, pogodili ste – CD-u!

To traže od osoba koje se prosječno fakultetski školuju dvostruko duže od prosječnog građanina i o njihovoj informatičkoj pismenosti ne moramo ni govoriti, posebno kod mlađih generacija.

Za nešto hvalevrijedno, brigu za pacijente i osobe koje se u ovom trenutku nemaju kome obratiti, ovo mi djeluje kao neka vrsta kazne. Gdje će ti liječnici pržiti te CD-e, gdje će naći vremena da traže osobu s nekim starijim modelom računala, koliko će vremena izgubiti za odlazak na poštu itd. i tako za svakog pacijenta?

Je li to samo jedna od onih procedura koju nisu mijenjali 30-ak godina i koriste onu staru „to se nekad tako radilo“ ili je testiranje strpljenja i snalažljivosti naših liječnika, kao da im posebno proteklih par godina nije bilo svega previše, teško je reći.

Poslali smo im upit faksom, začudo još čekamo odgovor.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja