Međimurje Press
KolumneUrednik

Nedostatak lokalne televizije u Međimurju!

MEĐIMURJE I MAS MEDIJI

Da bi neka tvrtka ostvarila svoje ciljeve i željenu dobit, vrlo je važno na koji način će nastupiti na tržištu. Zbog stalnih promjena i s obzirom na veliku tržišnu konkurenciju, poduzeće mora koristiti razne alate i tehnike. Promocija putem masovnih medija jedna je od najvažnijih alata poduzeća u marketing komunikaciji u kombinaciji sa ostalim marketinškim aktivnostima. Ona predstavlja jednosmjernu informaciju o proizvodima i uslugama usmjerenu prema tržištu. Podsjeća na njihovo postojanje, imidžu, društvenoj uključenosti i odgovornosti poduzeća. Isto vrijedi i za opću informiranost stanovništva.

U današnje vrijeme masovni mediji su neizostavna komponenta moderne kulture. Sa razvojem društva i tehnologija su se mijenjali i napredovali. Tradicionalni mediji su polako potisnuti od strane interneta koji je postao jedan od nezaobilaznih kanala komunikacije. Možemo reći da Internet postaje novi vodeći medij u ulozi promocije.

U današnje vrijeme izbor medija za oglašavanje je veći nego ikada i svaki od njih ima svoje oglašivače i svoju publiku. Neki mediji ne bi mogli komercijalno opstati bez oglašivača, jer su plaćeni oglasi dobar dio njihovih prihoda. Izbor medija bazira se na „dometu, učestalosti i utjecaju, zatim odabiru unutar glavnih vrsta medija, odabiru prijenosnika medija i vremenskom tempiranju medija.

LOKALNA TELEVIZIJA

Televizija je, od svojih samih početaka pa sve do danas, glavni izvor informiranja i zabave gledateljstva za širu publiku. TV kanali u Hrvatskoj se dijele na lokalne, regionalne i nacionalne. Danas u Hrvatskoj postoji duplo više TV kanala sa lokalnom koncesijom u odnosu na TV kanale sa nacionalnom koncesijom.

Iako je Međimurje, ili bolje reći Čakovec sa užom okolicom, svoju internu televiziju dobilo još u vrijeme GK “Međimurje” i koja se godinama razvijala sve do statusa lokalne Čakovečke televizije (TV SRCE) mnoge lokalne televizije na području Hrvatske još nisu postojale. No, gašenjem vrlo gledane takve lokalne televizije, pokrivenost tržišta dominantno preuzima Varaždinska televizija kao regionalni izvjestitelj. Iako napredni kao županija u gotovo svim shverama društva ni Čakovec ni Međimurje, već poduži broj godina nemaju svoj autentični televizijski program. U prijevodu to znači da ovisimo o drugima, a ne mali novac za informiranje putem županije, gradova i općina, odlazi preko granice Međimurja.

Postoje fekvencije, ali interesa investitora nema jer svima je poznato kako je od opremanja studija do tehnike, a onda i kadrova, televizija “skup sport”, mada kroz nekoliko godina postaje profitabilna igračka. Pokušaji pojedinaca da oforme tim za lokalnu televiziju uvijek je ostao samo na pokušajima, jer bez šire društvene zajednice postaviti na noge jedan takav projekt, gotovo je nemoguća misija.

Zanimljiv je zato primjer Općine Mala Subotica koja putem digitalnog kanala Magic Net emitira svoj vlastiti program koji se može vidjeti na svim tv prijemnicima koji imaju ugovor s tom kućom.

Bez obzira što zaostajemo u tom danas važnom medijskom segmentu, svaki primjer dobre prakse nije loše proučiti i pokušati realizirati u projekt privatne ili društvene televizije.

Primjer nekadašnjih vizionara u GK Međimurje, vjerujemo da postoji i danas.

(rd)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja