Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Kako ti život može isporučiti išta bolje od onog što emitiraš?

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Često se dovodimo u situacije kada nas životne okolnosti stjeraju u kut, kada nas prožima osjećaj nemoći, kada se osjećamo izdano, prevareno, iskorišteno. A zašto!?

Zato jer smo dozvolili proširiti svoje granice više nego što je to bilo zdravo za nas. Biti dobar znači biti dobar i prema sebi. No ako stalno činiš dobro misleći pritom samo na one oko sebe, zanemarujući svoje potrebe, zanemarujući svoj unutarnji glas, zanemarujući svoj duh i tijelo, prije ili kasnije bit ćeš povrijeđen, no samo zato što si to dozvolio. Tvoj izbor Tvoja je Moć. Život, odnosno stanje i slika tvog života rezultat je tvojih izbora. Svaki trenutak u kojem djeluješ daje ti mogućnost stvaranja, uništavanja, ispravljanja, usmjeravanja… U svojim rukama imaš komad gline koji predstavlja tvoj život. Što će proizaći iz tog komada gline, ovisi samo o tebi. Naravno da i sve oko tebe također ima utjecaja, no u kojoj će mjeri doista imati utjecaja, ponovo ovisi samo o tebi. Najvažnije u svemu znati je što želiš, a što ne želiš. Jer ako ti sam sa sobom nisi na čisto, ako je u tebi kaos – kako ti život može isporučiti išta bolje od onog što emitiraš? Kaos u tebi tvoj je izbor. Kaos koji promatraš i kojim si okružen posljedica je tvojih izbora. Ako želiš promjenu, bilo kakvu promjenu, čak i onu najmanju, i ako želiš da se ona manifestira u obliku vidljivom tvom oku, prije svega ona mora doći s promjenom odnosa koji imaš sam sa sobom. Tvoj odnos sa samim sobom temelj je svake promjene. Isto tako – ako ne cijenimo i ne poštujemo sami sebe – kako možemo očekivati da nas cijene i poštuju oni koji nas okružuju?

Kada znamo sebe, znamo i do kamo možemo ići. Kada znamo sebe, znamo svoje sposobnosti i svoje granice. Kada znamo sebe, svjesni smo da ne postoji „savršeno“ i da, ako nam se i dogodi neka greška, to nije gubitak, već samo nešto što moramo osvijestiti i naučiti. U svakom trenutku možemo učiti iz svojih grešaka jer svaka greška sama po sebi dokaz je da vam se događa važno iskustvo. Isto tako, potreba za kontrolom ili da nešto forsirate, iako već u početku sve ukazuje na to da od toga ili treba odustati ili promijeniti smjer, govori nešto o vama. Dopustite iznenaditi samog sebe. Poklonite si ljubav i razumijevanje svojih emocija i misli. Osluškujte dijelove sebe koji žele da ih čujete, jer oni vam donose mudrost i sve potrebno što će vas usmjeriti k tome da u svakom trenutku svjesno znate što je najbolje za vas, a istovremeno da to što je najbolje za vas nikome ne nanosi štetu.

Slijedite glas unutarnje mudrosti i prepustite se tijeku života. Osluškujte, dišite i vjerujte u najbolje i život će vas iznenaditi na neočekivane načine u smjeru vašeg najvećeg dobra.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja