Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Nismo slučajno jedni pored drugih!

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Okruženi smo dnevnim osudama, kritikama, omalovažavanjem i podcjenjivanjem. Svaka osoba u nekom se trenutku zbog nečeg ili nekog osjeti ugroženom, manje vrijednom, manje sposobnom ili manje lijepom.

Naša reakcija na njihovo neodobravanje i neprihvaćanje trebala bi biti u skladu s pravim vrijednostima. U takvoj situaciji nije važna verbalizacija onoga što mi jesmo ili nismo. Važno je to da oni našom reakcijom osvijeste da jednako vrijedimo, ništa manje i ništa više. I da to što oni nešto ne znaju, a znamo mi, ne čini njih glupima, jer sigurno i mi nešto ne znamo, a znaju oni. Svatko ima nešto i zna nešto što netko drugi nema i ne zna i obrnuto. Svi zajedno činimo savršene komadiće puzzli u jednoj velikoj slagalici.

Nismo slučajno jedni pored drugih. Ne događaju se slučajno stvari u koje nas uranja život. Jedni drugima istovremeno smo i učitelji i učenici. I u isto vrijeme uvijek dajemo i primamo. Nemojte stvarati otpor ako vam je nešto nepoznato i nemojte napadati ako vam nešto nije ugodno i lijepo. Vaša reakcija treba ići u smjeru u kojem obje strane dobivaju, u smjeru gdje nema gubitnika. Ako želimo bolji svijet i kvalitetnije odnose, netko mora istupiti i učiniti nešto drugačije da bismo u konačnici svi profitirali. Ako ranjavamo ili netko ranjava nas, budite sigurni da su u isto vrijeme ranjene obje strane. I onaj koji ranjava i onaj koga se ranjava.

Zamislite dva pijetla. Oba skaču i napadaju, ranjavaju, no isto tako obojica iz dvoboja izlaze ranjeni. No da je jedan od njih stao i na napad reagirao ne-napadom, taj isti podnio bi veću žrtvu jer bi dobio nekoliko rana, no ne toliko koliko bi dobio da je krenuo u borbu, a i napad protivnika završio je prije nego bi završio da su se borili.

Pozivam vas da iskoračite iz zone potrebe da se opravdavate ili napadate i uđete u ono stanje koje će biti od koristi i vama i drugima. Pozivam vas da svaku situaciju pretvorite u korisnu životnu lekciju u kojoj nitko neće ostati ranjen. Vaše reakcije ili ne-reakcije neka budu kombinacija razumijevanja, suosjećanja, podrške i bez osude, kritike i vrijeđanja. Bez povišenih tonova i grubih koraka. Dozvolite si mogućnost u kojoj rastete kroz prihvaćanje i razumijevanje nesporazuma jer tako dajete doprinos boljem životu i boljem svijetu oko sebe.

Budite svjetlo koje vodi izgubljene u mraku. Budite ljubav koja iscjeljuje. Možete to!

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja