Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Siva depresija

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Svi se barem jednom nađemo na mjestu gdje smo u raskoraku s onim gdje se trenutno nalazimo i gdje bismo htjeli biti. Ako se ne pokrenemo i ostanemo samo u točki razmišljanja o tome i ne učinimo ništa, ni onaj prvi, najsitniji korak prema naprijed, izgubit će nam se trag u moru straha, nezadovoljstva, bijesa, sebičnosti, tuposti života. Okruženi smo sve većim brojem ljudi koji se nalaze u depresivnim stanjima. To stanje utječe na vitalnost duha i vodi nas da se ponašamo kako inače ne bismo.

Siva depresija, odnosno depresija modernog doba, stanje je kada je vanjska potražnja veća od unutarnje sposobnosti za isporuku traženog jer smo potrošili sve svoje rezerve. Depresiju zapravo možemo nazvati i prazninom duše. U tom stanju otupimo i ne osjećamo vlastito ja. Gubi se osjećaj za stvarnost i život pretvaramo u mračnu stranu iluzije. U našoj biti stvara se duboki osjećaj usamljenosti, prevladavajućeg osjećaja anksioznosti i gubitka značenja.

Osoba koja prolazi stanje depresije, često ne izgleda depresivno ni sebi ni drugima. To je zato što je stalno nečim zaokupljena, aktivna je i čini se puna energije. Može se preopteretiti, stvoriti situacije koje su „hitni slučaj“, ili piti triput veću dozu energetskih napitaka od dozvoljenog. Može se upustiti u ekstremne sportove, izlagati se rizičnim stanjima ili zlouporabi lijekova. Sve to može dovesti do reaktivnosti, nestrpljivosti i drame.

Slušajte umirujuću glazbu, prepustite se mašti uma i dopustite da zvuk radi za vas. Pjevajte, plešite, budite u prirodi, dišite, meditirajte. Probudite dijete u sebi i radite ono što vas čini sretnima i zadovoljnima.

Da bismo bili usklađeni i uravnoteženi na svakoj razini, bitno je shvatiti kamo idemo i kakav je put naše sudbine. Kada to znate u samim stanicama svoga tijela, shvaćate tko ste, što ste i dobivate uporište u sebi samima. Rad na sebi ključ je mentalnog, emocionalnog, duhovnog i fizičkog iscjeljenja. Vjerujte u sebe. Vjerujte da možete što god poželite i samo krenite korak po korak prema naprijed. Možete to!

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja