Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Riječi kao otrov i lijek!

Pište: KRISTINA GITA KAVRAN

Komunikacija je jedan od najvažnijih čimbenika dobrih međuljudskih odnosa. Riječi mogu biti otrov i lijek. Često kad kažemo sve što mislimo, kako se osjećamo, kako gledamo na situaciju koja se dogodila, obično krene sve naopako u smjeru u kojem nismo planirali.

Možemo govoriti prijateljskim tonom s mnogo razumijevanja, pažnje i ljubavi, no osoba koja nas sluša nikako da to tako doživi. Može biti toliko u svom filmu jer je možda i onu najbolju vašu riječ doživjela kao napad i sve svoje impulse usmjerava u to da se zaštiti. Vidi samo sebe, osjeća jedino sebe, a vas neće vidjeti ni osjetiti u onom obliku u kojem ste joj nešto prezentirali. Njezino tijelo nije svjesno stvarnog stanja jer svi impulsi šalju informaciju „u opasnosti si“. U očima te osobe bit ćete negativan lik iz priče u njezinoj glavi. Doživljavat će vas kao napadača, neprijatelja, uvijek će vas vidjeti i doživjeti kroz iskrivljenu sliku u svom umu. Kad upadne u takvo stanje, imajte razumijevanja i dajte joj vremena da se smiri. Tada joj pokažite s puno razumijevanja da ste tu za nju bez obzira na sve, ali da postoji nešto što trebate razriješiti, nešto što se neće riješiti izbjegavanjem ili prešućivanjem. Dajte joj jasno do znanja da nemate namjeru napadati je, optuživati ili kritizirati, i da baš kao i ona i vi imate pravo reći što mislite i kako se osjećate. Uvijek to činite tako da ne povrijedite. Ako to niste u stanju učiniti u miru, pričekajte da se i u vama sve smiri. Ako treba, prespavajte noć jer jutro je uvijek pametnije.

Pozivam vas da se barem na trenutak odmaknete od potrebe da mijenjate sve i svakoga oko sebe i umjesto toga prihvatite i dozvolite da osobe budu ono što jesu. Pustite da se izraze kako najbolje znaju. Nemojte nikoga gušiti i na silu mijenjati nešto što možda još nije spremno na promjenu. Sve što radimo na silu, razaramo i uništavamo. Vjerujem da možete tako, vjerujte i vi!

____________________________

Kristina Gita Kavran mnogima je poznata po stvaranju na području glazbe, slikarstva i pisanja, a iza nje je i dugogodišnje iskustvo u terapijskom radu s djecom i odraslima. Od nedavno s novim zvanjem – Master of science, dodjeljenom od strane Sveučilišta u Grazu (Karl-Franzens-Universität), u svom radu koristi znanstveno provjerene vještine, metode i tehnike, a naglasak stavlja na provođenje teorije u praksu.
Diplomirana životna i socijalna savjetnica svoje usluge pruža u vlastitoj akademiji “KaGita” osnovanoj s ciljem prenošenja i širenja znanja te pronalasku rješenja za svakog pojedinca u postizanju najboljih rezultata, bilo osobnih ili poslovnih ciljeva, otkrivanju novih talenata i poticanja na humano djelovanje. Više informacija:  https://kagita-akademija.hr/
Termin možete dobiti na: +385 99 517 5662

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja