Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Imate li prijatelja koji je potpuno iskren i ne glumi nimalo?

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Današnji užurbani tempo pretvara čovjeka u površno nesvjesno biće. Odvlači ga od njegove svrhe i pravih vrijednosti. Odvlači od povezivanja sa samim sobom i od onog istinskog što doista jesmo. Današnji način života sve nas više pretvara i oblikuje u ljude koji više ne čuju, ne vide i ne osjećaju drugoga, ali isto tako sve to događa se i u nama. Više ne vidimo, ne čujemo i ne osjećamo ni sami sebe. Sve više nesvjesni smo svojih misli, emocija i pravog stanja fizičkog tijela. Sve više živimo otuđeno, u svom filmu, bježimo od fizičkog kontakta u virtualni… i život se svodi na prostor bez ljudskih vrijednosti u kojemu nedostaje širok spektar emocija; od empatije, razumijevanja, povezanosti, iskrenih zagrljaja, osmijeha…

Površnost i doživljaj drugih na pola, gdje nitko nikog doista ne želi znati, uvodi nas u stanja da postajemo površni čak i prema vlastitom biću. Više ne prepoznajemo potrebe svog tijela, duha, a ni svog srca. Raste osjećaj usamljenosti i jaz između ispunjenog, sretnog i zdravog života i života u odvojenosti, izgubljenosti i praznini besmisla sve je veći. I postavlja se pitanje: „Kako se od toga spasiti?“. Rješenje je čitavo vrijeme u vašim rukama. Prije svega, da biste vratili sebe sebi, treba se ponovo povezati sa svojim najdubljim i najranjivijim dijelovima, suočiti se s njima, proći kroz njih, bez da ih ignoriramo, priznati si da su tu, i da zbog toga nismo ništa manje vrijedni i pokloniti si malo više nježnosti, pažnje i razumijevanja umjesto samodestruktivnih kritika i punih košara izgovora koje ne služe ničemu osim što nam pomažu u bijegu od odgovornosti. Zaslužujete više od onog što imate. Zaslužujete mnogo više od onog što dajete sami sebi. Vaše srce i vaš duh ne trebaju ništa materijalno. Dovoljno je samo da ste tu za sebe svjesno kao netko tko vas stvarno sluša, čuje i vidi. Budite sebi sve ono što biste voljeli vidjeti i u svijetu koji vas okružuje. Živite svoju svrhu svjesno svim svojim čulima iznutra prema van.

Pozivam vas da svakog dana odvojite za sebe nekoliko minuta. Zamislite da ste tih nekoliko minuta s najboljim prijateljem koji je tu za vas jer ga trebate, jer je pun razumijevanja, ljubavi, pažnje, nježnosti, podrške… svega onog što vam doista treba. Zamislite da ste s prijateljem koji. Taj prijatelj ste VI! Sve to i mnogo više, jedini tko vam to može dati u onom obliku koji vam treba upravo ste vi sami. Zato jer jedino vi možete osjetiti svoje tijelo, jedino vi možete znati svoje misli i osjećaje, jedino vi možete čuti i osjetiti potrebe svog uma, duha i tijela. Nakon napornog radnog dana i svih stresora koji su iza vas, i bez obzira na hrpu obaveza koja je još na listi tog dana, prije nego krenete dalje, skuhajte si kavu ili čaj i sjednite na neko udobno mjesto s prostorom oko sebe koji stvara ugodu i umiruje. Možete upaliti svjećicu i pustiti da nježno u pozadini svira glazba. Onda sjednite i pustite da osjetila upijaju mirise i zvukove i sve ostalo što vas okružuje. Poklonite tijelu malo pažnje da u tom miru i ugodi napuni baterije i nahrani svoj duh. I osjećajte, slušajte, promatrajte… iznutra prema van. I ne zaboravite disati.

Budite najbolji prijatelj sami sebi, budite svoja snaga i svjetlo koje podržava. Možete to!

Foto: Bestmessage.org

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja