Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Zašto se život odvija upravo po pravilima dualnosti?

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Živimo u svijetu dualnosti. U svijetu zrelog i nezrelog, dobrog i lošeg, tuge i sreće, obilja i siromaštva, mudrosti i gluposti… toga je uvijek bilo, no samo zato jer je svijetu potrebna i jedna i druga strana.

Kad bi se život na zemlji odvijao po pravilima onog što mi smatramo ispravnim i dobrim, kad bi sve bilo razumno, lijepo, nevino i čisto, kad ne bi bilo suprotstavljenih strana, ništa se ne bi događalo. Ne bi dolazilo do promjena, jer se nitko ne bi trudio pronalaziti nove načine za više i bolje dobro, i napredak u bilo kojem području života ne bi bio moguć. Ako nema interesa ni želje da se nešto mijenja, stagniramo, stojimo ili se jednostavno samo vrtimo u krug i tapkamo istim utabanim stazama. No inteligencija žive prirode svega stvorenog savršeno zna zašto se život odvija upravo po pravilima dualnosti. Suprotnosti nas istovremeno privlače i odbijaju. Važno je da učimo iz onoga što nas odbija, da prihvaćamo različitosti, a za ono što nam se ne sviđa, da osvijestimo zašto to uopće uočavamo i gdje se ono nalazi u nama. Kad pronađemo u sebi izvor onoga što nam smeta izvana kod drugih ljudi, dolazi do promjene iznutra prema van. Zakoni života stalno nam pomažu. Pokazuju nam put, pokazuju nam gdje i kako moramo živjeti da bismo došli do izvora ispunjenosti, mira, mudrosti i ljubavi i za sebe i za druge. No da bismo do toga došli, trebamo proći put iscjeljenja i transformirati sve one dijelove sebe koji se moraju iscijeliti.

Pozivam vas da gledate, slušate i u konačnici osjetite ono što vam se otvara kao lekcija ili put prema onome čemu težite. Životi su nam često u kaosu jer zanemarujemo znakove kraj puta, ne slušamo čak ni svoja tijela. A ako se i dogodi da konačno vidimo, nekad teško to prihvaćamo pa izgovorima bježimo od odgovornosti i suočavanja s onim što trebamo razriješiti da bismo mogli krenuti dalje.

Pozivam vas da ne bježite od svojih dualnosti, ni od onog lijepog ni od onog manje dragog. Sve to bile su cigle koje su vas izgradile upravo danas ovakvima kakvi jeste. No ako vam se neki dio više ne sviđa i želite ga promijeniti, prvo ga morate očistiti, maknuti stare, slomljene, pokvarene dijelove koji više ne služe svojoj svrsi da biste napravili mjesta za nove i bolje dijelove koji služe novoj svrsi kojoj stremite, baš kao i kad renovirate staru kuću. To se, naravno, ne postiže u jednom danu. Sve je to proces. Prvo se suočavamo s grubim činjenicama, a onda uočavamo na čemu trebamo raditi i krećemo.

Pozivam vas da slušate i gledate srcem, budete strpljivi, no istovremeno i hrabri suočiti se sa dijelovima sebe od kojih bježite. Budite u svakom trenutku zahvalni na svakom novom iskustvu jer upravo sve to vodi vas prema vama samima, onome što jeste i onome čemu teže vaše srce i vaš duh!

Možete to!

Foto: Klub RDD

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja