Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Najtočnija navigacija!

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Sposoban si hodati sam i iz vlastitih snaga svojim stopalima prokrčiti put. Dovoljno si snažan i hrabar da ne gaziš po tuđim utabanim stazama. Tuđi put nije tvoj. Baš kao što ni tvoj put nije i put onoga tko te želi slijediti. Promatrajući tuđi put možeš učiti, skupiti svu mudrost s razine svijesti na kojoj se nalaziš u tom trenutku, osvijestiti što je na nečijem putu loše i treba izbjegavati, a što je dobro, pa to pokušati integrirati u svoj život. Važno je samo slijediti unutarnji glas; on je najjači putokaz, najtočnija navigacija.

Kako slijediti i jasno čuti taj svoj glas? Ne brini. Možda ti se na prvi pogled čini da bi se time trebala baviti znanstvena fantastika, no zapravo je veoma lako. Ipak, koliko će lako ili teško biti za tebe, ovisi samo o tebi. Prvi je korak umiriti um, a time istovremeno i tijelo. To se postiže laganim i dubokim svjesnim disanjem. Obično dišeš brzo i plitko, pa onda i tvoje srce jače kuca, cijelo je tijelo napeto i nema protoka jer krutost stvara blokade koje utječu na odvojenost svijesti od tijela. Cilj je povezati tijelo, um i duh u cjelinu i tada jasno možeš razlučiti unutarnji glas koji ti cijelo vrijeme šapuće i koji te usmjerava. Biti svjestan svog tijela zapravo je stanje svjesnosti samoga sebe. Svjesno tijelo, odnosno svjestan duh, razumije svoje stanje, razumije i čuje svoje emocije, svoje strahove, čežnje, ljubav, želje… Iz toga proizlazi i razumijevanje okoline i svih onih koje susretne na svom putu. Neće ih osuđivati ni kritizirati jer kad se jednom poveže sam sa sobom, nema više potrebe nešto svoje nametati drugome.

 

 

Iako se tvoji putovi s vremena na vrijeme isprepletu s tuđima, svatko od njih ima jedinstven put, samo svoj. Kada si u svojoj putanji s lakoćom slijediš svoj put, s razumijevanjem promatraš i sudjeluješ na tuđem, i u zahvalnosti širiš ljubav koja podržava šaroliku jedinstvenu mrežu životnih putova. Na taj način u isto vrijeme podržavaš ispravno u sebi i u svima koji se nađu u tvojoj blizini. Također, postaješ tihi heroj šireći svjesnost i svjetlo nade i radosti u ona mjesta gdje su se ti biseri pogubili. Kad istinski živiš sebe, stvaraš neograničene mogućnosti za sve one koje dotakneš svojom prisutnošću. Cijeni moć koju posjeduješ i mudro je koristi. Nemoj odbacivati sebe samo zato što misliš da to netko traži od tebe. Taj možda traži to jer ni sam nije ono što u svojoj biti jest. Pozivam te da budeš jači od svih onih koji još nisu ugledali svjetlo u sebi. Da budeš dovoljno hrabar da istupiš i budeš doista samo ono što jesi, da svojim primjerom doprineseš boljem danas kako bi svi oko tebe sutra mogli doprinijeti boljem vječnom sadašnjem trenutku.

Vjerujem u tebe. I ti vjeruju sebe. Nema toga što ne možeš, samo poželi i iskorači u svijet u kojem se više ne skrivaš iza maske lažnog Ja. Udahni i samo kreni!

_________________________________________

Kristina Gita Kavran, dipl. životni i socijalni savjetnik s težištem na sistemsko dinamičkom pristupu i zdravstvenoj pedagogiji u savjetovanju; pedagoško-zvučni terapeut u radu s djecom; Wingwave coach… više informacija: https://kagita-akademija.hr/

Programi sadrže: individualni pristup, detaljnu analizu, stručni terapijski pristup u kojem je sjedinjeno cjelokupno desetogodišnje iskustvo u radu s ljudima i programe posebno dizajnirane prema zadanim ciljevima svakog pojedinca.

Termin možete dobiti na: +385 99 517 5662.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja