Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Naši strahovi, borbe, naše slabosti…

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Ljudi smo gladni ljubavi, istinskog razumijevanja i podrške bez da se zauzvrat od nas nešto očekuje. Gladni smo onog što volimo nazivati „bezuvjetnim“. Da bi to bilo prisutno u našim životima, sve to najprije trebamo znati dati sebi. Da bismo bili voljeni, prvo moramo naučiti voljeti sebe. To znači da ne pristajemo na ništa manje od onoga što želimo i trebamo. To znači da prema sebi nismo grubi, nismo prekritični i da imamo razumijevanja za svoje padove i sitne propuste, da možemo stati pred ogledalo i reći si: „Ok, pogriješio/la si. Što sad iz toga možeš naučiti? Kako možeš drugačije, a da bude ispravno, da se nakon toga osjećaš dobro? Možeš to ispraviti, svi griješimo, život ide dalje. Digni glavu, kreni u smjeru onog što doista želiš.“ Voljeti sebe, razumjeti se i podržati, znači u svakom trenutku naći najbolji način da se motiviramo, a ne da svaki put nađemo samo tisuće izgovora i tako si neprestano nanosimo štetu.

Pristupajte sebi izazovnim trenucima onako kako biste pristupili najboljem prijatelju, majci, ocu, djetetu, svima onima kojima doista želite najbolje. Sjetite se što radite kad njima treba ono što sada treba vama. I dajte to sami sebi. Poklonite si iskrenu namjeru i ljubav. Budite zahvalni na prilici što si možete priuštiti luksuz iskrene ljubavi koju rijetki sebi priušte. Voljeti sebe privilegija je koja se gradi s puno strpljenja i puno razumijevanja. To, vjerujte, ne dolazi lako. Lagala bih kad bih vam sad to obećala. Izgovaraš pozitivne misli, misliš na nešto lijepo, izbjegavaš loše… mogla bih nabrajati cijeli dan i noć. To su, nažalost, obmane i izgovori koji nam privremeno olakšavaju proces, ali na duge staze nema od njih koristi. Okruženi smo onime čime smo okruženi; izbjegavanje loših stvari ne znači da smo ih se riješili. Možemo otići na kraj svijeta i tamo nam doista može biti lijepo, no samo u početku, jer vrlo brzo iskočit će na površinu naši strahovi, naše borbe, naše slabosti… I opet će se stari film ponavljati. Isto tako, ponavljanjem pozitivnih afirmacija nećemo privući ono što izjavljujemo jer duboko u sebi jednostavno ne vjerujemo u to.

Na kraju će nam biti još teže, bit ćemo još nesigurniji, još frustriraniji jer sve ono što pozitivno izjavljujemo cijele dane ne dolazi i ne dolazi u naš život. Ništa neće doći u naš život ako ne upregnemo sve svoje snage. Rad na sebi nije pet minuta uvjeravanja samog sebe da si sjajno. To je bježanje od suočavanja sa stanjima u kojima se nalaziš. Rad na sebi cjelodnevno je svjesno življenje. To je način i stil života u kojem prepoznaješ svoje slabosti i ne bježiš od njih opravdavajući ih mnogobrojnim izgovorima. To je nježnost i razumijevanje koje učiš graditi svakog dana mrvicu više nego jučer. Tu su i trenuci kad nam se čini da padamo ili da sve stoji, da nema više napretka. No ti trenuci stvaraju prostor za nova iskustva, nove spoznaje o nama samima i svijetu oko nas. Ti trenuci trenuci su kad nas život nagradi tišinom i samo nas promatra, kad se u nama sve prerađuje i priprema nas za nove izazove. Budite zahvalni na svakom takvom trenutku i nemojte misliti da je sav vaš trud bio bez veze, jer nije. Samo trebate određen vremenski odmak da biste doista i fizički mogli vidjeti i osjetiti promjenu. Slično je i kad ste na dijeti pa svakog dana na vagu stanete tri puta. I što vidite? Ništa? Nema promjena. No da ste se izvagali danas, pa tek za deset dana nakon toga, sigurna sam da bi promjena itekako bila vidljiva.

Poklanjajte ljubav, pažnju i razumijevanje svakom djeliću sebe što god radili, pa i onda kad vam ne ide sve od ruke. Vjerujte u sebe i imajte povjerenja u inteligenciju iznad nas, a i u onu u nama, jer su satkane od istog i one znaju što je najbolje za nas. Mi samo moramo biti dovoljno svjesni i dovoljno budni da to prepoznamo. Na taj način povezujemo se sa sobom, a i sa svima oko sebe.

——————————————————–

Kristina Gita Kavran, dipl. životni i socijalni savjetnik s težištem na sistemsko dinamičkom pristupu i zdravstvenoj pedagogiji u savjetovanju; pedagoško-zvučni terapeut u radu s djecom; Wingwave coach… (više informacija: https://kagita-akademija.hr/

Programi sadrže: individualni pristup, detaljnu analizu, stručni terapijski pristup u kojem je sjedinjeno cjelokupno desetogodišnje iskustvo u radu s ljudima i programe posebno dizajnirane prema zadanim ciljevima svakog pojedinca.

Termin možete dobiti na: +385 99 517 5662

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja