Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Nije važno samo što smo izgovorili, već i kako smo to učinili!

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Komunikacija je sve što činimo, mislimo, osjećamo. Kada pokrećemo tijelo, njime komuniciramo i odašiljemo poruke koje često nemaju veze s onim što izgovaramo, a osjećaji koji nas preplavljuju vrlo su zbunjujući zbog odvojenosti naše svijesti od tijela. Sve što se manifestira unutar i izvan nas, stvaramo komunikacijom, stoga je vrlo važno naučiti svjesno komunicirati.

Ako naša komunikacija nije dobra, možemo uništiti i sebe i sve one koje volimo, do kojih nam je stalo. Zbog nesvjesnosti i nepovezanosti s vlastitim tijelom i emocijama, često na svakodnevnoj razini povrijedimo barem jednu osobu. Nije važno samo što smo izgovorili, već i kako smo to učinili, kako je našu verbalnu komunikaciju popratilo fizičko i emocionalno tijelo i kako se to preslikalo na platno onoga što je vidio i doživio naš sugovornik. Biti u svjesnoj komunikaciji znači u nju uključiti mnogo više razina i dimenzija od riječi. Najvažnije je kako komuniciramo sami sa sobom, slušamo li svoje tijelo, osjećamo li ga, jesmo li usklađeni sa svim razinama komunikacijskih alata – mislima, željama, namjerama, emocijama, je li sve to doista u skladu s onime što verbalizirano. Ako nije, u nama živi kaos. Taj kaos jednak je onome koji stvaramo izvan tijela. Ono sadržano u nama, automatizmom će se reflektirati i izvan nas, bez obzira na našu želju da kontroliramo unutarnja stanja koja su suprotna od onoga što verbaliziramo. Ni jedno živo biće nije deset tijela u jednom, ni jedan dio nas nije odvojen od cjeline. Ako smo mi ta cjelina, ne možemo ni očekivati da se laž može sakriti jer sve u nama želi komunicirati istinom. Laž nije dio cjeline, istina jest. Naša cjelovitost uvijek traži način da se pokaže samo ono što doista i jest.

Dakle, u svjesnoj komunikaciji važno je kako slušamo i čujemo svoje tijelo, svoje misli i emocije, kako s njima razgovaramo. Važno je i kako slušamo, čujemo i razgovaramo s drugim ljudima i kako komunikacijom usklađujemo svrhu svoje cjeline s onime što nam dolazi od sugovornika i njegove cjeline.

__________________

Kristina Gita Kavran, dipl. životni i socijalni savjetnik s težištem na sistemsko dinamičkom pristupu i zdravstvenoj pedagogiji u savjetovanju; pedagoško-zvučni terapeut u radu s djecom; Wingwave coach… (više informacija: https://kagita-akademija.hr/

Programi sadrže: individualni pristup, detaljnu analizu, stručni terapijski pristup u kojem je sjedinjeno cjelokupno desetogodišnje iskustvo u radu s ljudima i programe posebno dizajnirane prema zadanim ciljevima svakog pojedinca.

Termin možete dobiti na: +385 99 517 5662

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja