Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Nezdrava veza!

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Osoba zarobljena u nezdravoj vezi nalik je velikom neobrađenom kristalu koji se korak po korak brušenjem, udaranjem, rezanjem oblikovao u nešto predivno, ali osoba koja ga je oblikovala nije vidjela njegovu ljepotu i nastavila ga je brusiti, udarati, rezati, sve dok od tog velikog kristala nije ostalo ništa osim malog zrna koje samo što ne ode u prašinu. Nažalost, mnogo je veza u kojima je jedan od partnera upravo taj kristal, dok je drugi onaj koji ga oblikuje.

Rijetko nam se svidi ono što dobijemo pa svim silama pokušavamo promijeniti što nam se ne sviđa. Umjesto da smo uživali u ljepoti onoga što imamo, odlučili smo tražiti mane i greške i s vremenom ih pronalaziti i tamo gdje ih nema. Moramo naučiti prihvatiti sitne takozvane nesavršenosti, koje zapravo jesu savršene jer bi bez njih život bio nezanimljiv. Nitko nije savršen, ali, s druge strane, mi baš jesmo savršeni, upravo takvi kakvi jesmo. Ako je nekome teško prihvatiti vas, stalno ima potrebu mijenjati vas, stalno vas koči i ne dozvoljava vam da budete ono što jeste, upitajte se ima li ta veza budućnost, i, ako ima, kakvu budućnost vi vidite za sebe, ne za partnera. Ako ćete vi biti nesretni, vjerujte, bit će nesretan i partner kao i svi oko vas. Može stradati vaše zdravlje, posao…

Ako ustrajete u nezdravoj vezi, upitajte se jeste li možda ovisni o takvoj vrsti odnosa. Možda volite ulogu žrtve ili ipak želite nešto više. Razmislite o tome koju „smrt“ želite. Jedna je ostati u vezi u kojoj ćete biti žrtva, u kojoj ćete trpjeti da drugi pored vas bude sretan, u kojoj ćete šutjeti, postati nezadovoljni, frustrirani, i na kraju oboljeti, ili druga; otići iz veze na vrijeme, žrtvovati ljubav, sačuvati lijepe uspomene i ostati u dobrim odnosima kao prijatelji. Razmislite što dobivate i što gubite ako ćete ustrajati na takvom odnosu i što biste dobili ili izgubili kad biste iz takvog odnosa izašli. Možda je partner s kojim ste savršen, no zajedno ste u kaosu. Možda ste oboje u redu, no vaša je komunikacija loša. Možda jednostavno niste jedno za drugo. A možda samo trebate naučiti slušati i čuti što druga strana svojim postupcima i riječima doista želi reći. Možda se samo boji da vas ne izgubi, možda ima osjećaj da u vašim očima ne vrijedi… doista razloga može biti nebrojeno mnogo. Važno je slušati srce. Je li vrijeme da odete jer nema smisla za borbu ili je u pitanju nešto drugo?

Kad volimo na zdrav način, naš ego postaje manji u kontroli naših i tuđih života, postajemo povezaniji s dubljim istinama svoga postojanja. Tada rastemo i napredujemo, ali to uspijeva samo kada je obostrano.

Dobivanje dubokog znanja i povezivanja s drugom osobom izazovno je, tako da prava ljubav raste i traži mnogo vremena i napora, uz mnoge pogreške i oporavke, mnogo učenja na putu. To je uzbudljivo stanje, a nagrade su sjajne. No ako ne posvećujete tome dovoljno vremena ili predanost ne postoji s obje strane, možda će biti moguće imati lijepu, kratku vezu, ali ne i dugoročno razviti pravu ljubav!

Pozivam vas da otvorite vrata srca, da naćulite uši tako da možete jasno čuti što vam ono govori. Možete to!


Kristina Gita Kavran mnogima je poznata po stvaranju na području glazbe, slikarstva i pisanja, a iza nje je i dugogodišnje iskustvo u terapijskom radu s djecom i odraslima. Od nedavno s novim zvanjem – Master of science, dodjeljenom od strane Sveučilišta u Grazu (Karl-Franzens-Universität), u svom radu koristi znanstveno provjerene vještine, metode i tehnike, a naglasak stavlja na provođenje teorije u praksu.

Diplomirana životna i socijalna savjetnica svoje usluge pruža u vlastitoj akademiji “KaGita” osnovanoj s ciljem prenošenja i širenja znanja te pronalasku rješenja za svakog pojedinca u postizanju najboljih rezultata, bilo osobnih ili poslovnih ciljeva, otkrivanju novih talenata i poticanja na humano djelovanje. Više informacija:  https://kagita-akademija.hr/

Termin možete dobiti na: +385 99 517 5662

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja