Međimurje Press
Kolumne

Svatko zaslužuje krov nad glavom, pa i ljudi bez lica, imena i adrese!

Piše: MATEJA GOŠĆIEJ

Je li do korone, te pandemije koja nas već koju godinu ne pušta na miru ili nam je jednostavno dosta svega, ali iz godine u godinu postajemo kao društvo sve manje socijalno osjetljiviji i zaboravljamo na empatiju. Možda se varam, no takav se dojam stječe kada se samo malo osluškuju ljudski razgovori danas ili još gore pročitaju komentari i postovi na društvenim mrežama. Mnogi si zaista daju previše slobode, neki skrivaju iza tipkovnice svog računala i svjetlosti svog novog sjajnog mobitela, a pritom zaboravljaju. Zaboravljaju na ljudskost, kako svoju tako i onih oko sebe.

Tko su beskućnici? Jeste li se, kako to empatija refleksno svakome tko je ima donosi, stavili u njenu/njegovu kožu? Znate što se tim ljudima, tom čovjeku, ženi, djetetu dogodilo? Najbitnije je – zanima li vas? Vjerojatno znate onog koji u centru viče na druge i „žica“ za pivu. Nemojte ga staviti u isti koš s obitelji koja nema za život ili čovjekom koji je pogriješio jer je nekome bio jamac.

Gradsko društvo Crvenog križa, Centar za socijalnu skrb i Grad Čakovec ovih su dana dali informaciju da je prvi Centar za beskućnike u ovom dijelu Hrvatske izgrađen i spreman za prve korisnike. Pritom se ovaj ogroman poduhvat završio u roku manjem od godine dana, u iznosu od 14 milijuna kuna potpuno europskim novcem i spreman je primiti do 20 beskućnika s područja Međimurja. Dok nas ostatak Hrvatske hvali, stižu čestitke prvo za dobivanje, a zatim i realizaciju ovakvog poduhvata i brige za sve naše sugrađane, velik broj onih s krovom nad glavom primio se svojih tipkovnica i – zaboravio.

Sutra će u tom centru možda biti vaš prijatelj ili rođak koji je ostao bez posla, stariji sugrađanin koji je gladan, bivši supružnik koji ne zna za drugi dom, susjed s obitelji koji nije mogao plaćati kredit, mladi koji izlaze iz alternativne skrbi, osobe koje nisu mogle same u danom trenutku naći drugo rješenje, da i oni koji su pogriješili. Centar će pružiti privremeni smještaj onima koji se nemaju kome okrenuti i vjerujte, najčešće zato nisu krivi sami. U određenom roku smještaja kroz organizirano stanovanje stanar će morati naći svoj put, uz pomoć stručnih službi i edukacija, nakon oporavka krenuti dalje.

Ajmo se vratiti na normalno, zaboravimo na ovo „novo normalno“, uključimo se u stvaranje boljeg, pozitivnijeg i tolerantnijeg društva. Pritom molimo da mi i naši najbliži nikada nećemo biti korisnici centra kao što je ovaj, ali volonteri uvijek! Ako želite i možete pomoći javite se čakovečkom društvu Crvenog križa.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja