Međimurje Press
Željka Drljić

[DETEKTOR] Otkriven inteligentni oblik života na Zemlji! U Čakovcu.

Piše: ŽELJKA DRLJIĆ

Otvorite (besplatno) digitalno ili tiskano izdanje novog časopisa Astronomskog društva Vega iz Čakovca i otkrit ćete svemir znanja, čežnje i entuzijazma. Nešto bolje od ovoga, u kategoriji edukativnih časopisa, naš mali, međimurski svemir nije vidio desetljećima! Nazvali su ga Vega horizonti.

We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars“, napisao je Oscar Wilde u 19. stoljeću. Iako je Wildeov lik, stiješnjen u procijepu i zagledan u zvijezde, izgovorio tu rečenicu u užem kontekstu, protekom mnogih godina postala je jedna od najcitiranijih misli velikog pisca iz Irske zahvaljujući romantičnoj univerzalnosti koja je smješta u svačiji život i svako vrijeme. Analogijom, citat mi je iskočio iz neke ladice sjećanja kad sam pročitala uredničku opasku u prvom broju časopisa Vega horizonti koja glasi: „…riječ može postati ključ promjena jer svi znamo da je izgovorena riječ zvuk, zvuk je val, val je energija, a energija donosi promjene“, napisao je urednik časopisa Dragutin Kliček, mladi novinar iz Čakovca, član Vege, pustivši prekrasnu modernističku rečenicu u bahati svemir kojim caruje volja za moći i u kojem o(p)staje tek tijesan žlijeb za sveto trojstvo znanost-umjetnost-filozofija, putokaz prema spasu svijeta kakvog poznajemo. Svaki element svetoga trojstva svemirci iz Vege ugradili su u pametni časopis: umjetnost govori iz fotografskih prikaza Nebesa, znanost podučava razumljivim jezikom, a filozofska pitanja otvaraju se u pozadini svakome tko se želi okušati. Osvrnemo li se oko sebe ili, nedajbože, zagledamo u vrišteći izbor „vijesti“ koje nam nude sve gluplji telefoni navigirani našim skrivenim nastranostima, izbor s Veginog horizonta je utjeha, ali i upozorenje da smo u kaljuži do koljena.

Vega horizonti zrcale odraz svemira u našim mikrosvjetovima. Gotovo svatko će u časopisu naći članak koji će mu zjenice prikovati uz riječi: bilo da čita o narodnim predajama vezanima uz Mjesečeve mijene, tragu grčkih mitova uklesanom u Nebesa, ili članak o zdravlju u kojem vam liječnik otkriva kako zaliječiti „rane od svjetlosti“. Odgovorimo li na filozofska pitanja između redaka, spoznat ćemo volimo li prirodu ili prema njoj osjećamo isključivo strahopoštovanje i to samo onda kad nam pokaže neukrotivu snagu svoga gnjeva.

Odmaknemo li se od romantike neba, jasno je da poruke s Veginog obzora ometa svjetlosno zagađenje naše stvarnosti. Živimo u svijetu zaslijepljenom aureolama, u svijetu koji se oštro dijeli na moćnike i nemoćnike. Moćnici dijele osobinu bahatosti, kao i prokletstvo straha od gubitka moći. Nemoćnici dijele rezignaciju. Pogledamo li istini u oči, živimo u svijetu u kojem državnici nesmetano ubijaju stotine nedužnih ljudi dnevno. Je li time naš grijeh – što palimo previše noćnih luči i ne damo pticama spavati – manji? Pred Veginim porukama s Nebesa trnovit je put od uha do sluha. No, odustajanje nije opcija.

U doba u kojem više nema krijesnica, čakovečka Vega svijetli, otkrivajući se kao sve rjeđi oblik inteligentnog života na Zemlji. I to baš u našem Čakovcu.

Fotografije za ilustriranje kolumne ustupilo je Astronomsko društvo Vega.

Časopis na poveznici https://advega.hr/casopis/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja