Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Intervju

Kreativnost od doma sa socijalnom distancom i umjetnicom Tinom Čatlaić

Nakon zatvaranja vrata zgrade Scheier odlučili smo da nećemo prekinuti kontakt s kulturom, umjetnošću i našom zajednicom. Zato vam u idućih nekoliko tjedana donosimo zanimljive intervjue s našim lokalnim umjetnicima, djelatnicima u kulturi i suradnicima na projektu Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier. Izravno iz njihovih domova.

Prvi razgovor vodila je Valentina Nedeljko s Tinom Čatlaić, umjetnicom koja je u zgradi Scheier u sklopu projekta Nove prakse u suradnji s bendom Zagušljivi dim prošle godine izvela dojmljiv performans pod nazivom Gušenje polikromije i Muzej lomova.

Pridržavanje mjera socijalnog distanciranja svima nam teško pada, ali smo u tome zajedno. Nadamo se da će vam ovaj intervju barem malo ispuniti dan i inspirirati na vaše vlastite kreativne poduhvate.

Linkove preporuka koje se spominju u intervjuu i digitalna iznenađenja koja nam je Tina poslala možete pronaći na dnu teksta.

VN: Pozdrav Tina, možeš li nam reći nešto o sebi? 

TČ: Autorica sam dviju pjesničkih zbirki. Prva je Gušenje polikromije, koja je odabrana za tisak 2018. na natječaju Biblioteke Insula, a druga Muzej lomova, koja je pobijedila prošle godine na natječaju za Nagradu Milivoj Cvetnić.

Studentica prve godine anglistike i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, novinarka kluba Prostor i kulturnog portala Ziher.hr. Ljubiteljica sam književnosti, glazbe, kazališta, filma, fotografije, mode – umjetnosti općenito.

VN: Možeš li nam reći nešto o svojem umjetničkom radu?

TČ: Najviše se bavim pisanjem poezije, ali jako mi je privlačno spajanje različitih vrsta umjetnosti i alternativne kulture, pogotovo poezije s glazbom i vizualnim umjetnostima.

Moj posljednji umjetnički angažman bila je premijerna izvedba glazbeno-poetskog performansa Gušenje polikromije & Muzej lomova nastalog u uspješnoj suradnji sa Zagušljivim dimom, i to upravo u zgradi Scheier. Riječ je o nastupu u kojem smo spojili moje stihove i njihovu glazbu.

Ovog mjeseca imali smo u planu započeti snimanje studijskog albuma prema ovom performansu, ali moramo pričekati neke bolje dane. Na albumu će ta zanimljiva kombinacija glazbe i stihova biti još bogatija, a neke moje stihove govorit će i moj dragi prijatelj Marko Zidarić. Produkciju i snimanje potpisat će Zarkoff, zvijezda hrvatske elektroničke glazbe koji nastupa širom svijeta.

Osim toga, trebala sam imati službenu promociju zbirke Muzej lomova u Hrvatskoj Kostajnici krajem ožujka, ali i to je odgođeno za dane nakon krize.

VN: Pratiš li kulturno-umjetničke sadržaje koji su trenutno dostupni preko interneta i imaš li neke preporuke?

TČ: U zadnje vrijeme dobivam dosta zadaće za faks pa dok sve to riješim, ostaje mi malo vremena i za takve sadržaje. Učlanjena sam u Facebook grupu Umjetnost dolazi vama, svakome bih preporučila da se učlani ako još nije.

Svakako bih vam preporučila da poslušate album Kranjecovi krugovi pakla. Riječ je doista o vrhunskoj glazbenoj kompoziciji.

Nadam se da ste imali prilike pogledati veličanstvenu ZKM-ovu predstavu Črna mati zemla, nastalu prema romanu našeg velikog pisca Kristiana Novaka. Preporučila bih vam i predstavu Velika bilježnica prema romanu Agote Kristof, jednom od mojih najdražih književnih djela. Naša Kazališna družina Pinklec i Dramski studio Dada također objavljuju svoje predstave online.

Brojne stranice, portali i umjetnici dijele svoje sadržaje, možete i sami istražiti ono što vas zanima i tako im dati podršku. Ovo su ipak teška vremena za one koji žive od umjetnosti.

VN: Možeš li nam opisati svoje dane socijalne distance? 

TČ: Najviše radim za faks, a u slobodno se vrijeme čujem s prijateljima, čitam, pišem, gledam filmove, pratim kulturnoumjetničke sadržaje na društvenim mrežama.

Uz to eksperimentiram sa spajanjem poezije s fotografijom i crtanjem pa sam uredila četiri fotografije na koje sam uljanim bojama ispisala kratke misli kakve mi prolaze glavom za vrijeme ove karantene, vezane uz ovo neprirodno stanje ljudske izoliranosti.

To je samo ideja u začetku, ali voljela bih na taj način koncipirati svoju iduću zbirku – dakle, ona ne bi bila samo tekst, crno na bijelom, nego bi uključivala i fotografije i crteže, tj. protezala se preko njih i spajala s njima, kao svojevrsna „slikovnica“, ali na originalan način.

VN: Koje su po tebi dobre strane novonastale situacije?

TČ: Dobro je što smo se odmaknuli od svakodnevnog stresa, jurnjave i žurbe. Imamo priliku u miru i tišini vlastitog doma iskoristiti vrijeme za brojne aktivnosti kojima se inače ne bismo imali vremena baviti.

Naravno, mnogi od nas rade/prate nastavu online, što oduzima mnogo više vremena nego što smo mislili, ali i dalje smo cijeli dan kod kuće.

VN: Što je prva stvar koju ćeš napraviti kad se dignu zabrane?

TČ: Otići na kavu s prijateljima.

Tina je s nama i sa svim čitateljima podijelila i online linkove njene radove i performans u zgradi Scheier:

TČ: Na mom Facebook profilu možete pronaći nedavnu objavu gdje sam povodom Svjetskog dana poezije objavila PDF zbirke Muzej lomova čiju naslovnicu krasi slika moje sestrične, akademske slikarice Monike Meglić. Svi zainteresirani mogu mi se javiti i za PDF prve zbirke.

Link na glazbeno-poetski performans Gušenje polikromije & Muzej lomova

Valentina Nedeljko,

Platforma za Društveni centar Čakovec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja