Međimurje Press
Izložbe

Otvorenje izložbe Vino na granici / Vino na meji u petak 12.05.2023. u 16 sati u sklopu Festivala Pušipela!

Skupina od šest arhiva iz Slovenije i Hrvatske, radno nazvana SIHeR, jedinstveni je primjer suradnje arhiva u široj regiji. Projektom Vino na granici / Vino na meji Državni arhiv za Međimurje, Zgodovinski arhiv na Ptuju, Državni arhiv u Varaždinu, Pokrajinski arhiv Maribor, Državni arhiv u Zagrebu i Zgodovinski arhiv Celje predstavljaju svoj treći projekt.

Inovativan pristup izložbe prepoznaje se u konceptu da se arhivsko gradivo smjesti u kontekst jedinstvenoga pograničnog prostora.

Projekt Vino na granici / Vino na meji posvećen je vinu, koje je kulturološki snažno povezano sa zemljom i ljudima navedenog područja. Unatoč činjenici da su označavanje i potrošnja vina danas uglavnom svedeni na ograničene nacionalne okvire, na terenu lako možemo ustanoviti da proizvodimo i trošimo vrlo slično vino i na slovenskoj i na hrvatskoj strani granice što je sigurno rezultat zajedničke povijesne tradicije i suvremenih trendova. Postoji nekoliko primjera udruživanja proizvoda i znanja s obje strane granice, ali oni su jedva uočljivi u postupku promocije pojedinih vinskih sorti ili regija. Baš naprotiv, prosječni posjetitelj pograničnih krajeva već će na puškomet od granice steći utisak koji će se uvijek vezati na izmišljenu predodžbu o slovenskim ili hrvatskim vinima.

Upravo zato u projektu Vino na granici / Vino na meji područje nadležnosti javne arhivske službe svih šest partnerskih arhiva predstavljamo u naraciji kao jednu cjelinu – kao jednu zamišljenu vinsku regiju. Ona je, kao što se to odražava u narativu arhivskoga gradiva, vrlo raznolika, a istovremeno isprepletena, usporediva i, ako želite, nadopunjujuća i nadahnjujuća. Skupine arhivskoga gradiva nižu se po temama od obrade zemlje, vinogradarstva, podrumarstva do prodaje i potrošnje vina.

Petak, 12. svibnja 2023.

16 sati Otvorenje izložbe „Vino na granici, vino na meji“

Subota i nedjelja, 13. i 14. svibnja 2023.

Izložba otvorena od 13 do 18 sati 

Državni arhiv za Međimurje, Štrigova 102

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja