Međimurje Press
Udruge

Institucionalna potpora

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva dala priopćenje za medije koje možete vidjeti na ovom linku:

https://prod-admin.zaklada.civilnodrustvo.hr/uploads/6572cca65422b464400888.pdf

Pogledate sve kategorije za koje se odobravala institucionalna potpora za slijedeće 3 godine, jedino je
Društvu VETERAN odobrena potpora.

Slijedom toga Željko Tomašić, mag.ing.aedif savjetnik MVC –  Društvo VETERAN poslao je slijedeće priopćenje:

“Je li zanimljivo da je nositelj institucionalne potpore, temeljem koje je zaposlena djelatnica i Društvo
potrošača Međimurja (Selnica) od 2022. godine (u kojem sam sasvim slučajno predsjednik) ili da je nositelj institucionalne potpore Razvojna organizacija zaštite potrošača (Selnica) od 2023. godine (savez potrošačkih udruga u kojem sam ne svojom krivicom glavni tajnik) i gdje je također temelj potpore zaposlena jedna osoba.  Jasno da za sve to najzaslužnija Direktorica ROZP, ali o tome više nju možete pitati. Naravno da će od Nove godine u Društvo VETEREAN imati jednu zaposlenu djelatnicu koju pokriva institucionalna potpora.

Da se zadržim na braniteljskom sektoru. U Međimurskoj županiji prema Registru udruga RH djeluje 21 braniteljska udruga. Najmlađa među njima je Društvo VETERAN (ako ne računamo Zajednicu braniteljskih udruga MŽ u kojoj je jedan od osnivača Društvo VETERAN). Ta “najmlađa” udruga je jedina dobitnica institucionalne potpore u braniteljskom sektoru u Međimurskoj županiji?

Ne želim govoriti o financijskom poslovanju udruga, sve je javno objavljeno u Registru neprofitnih organizacija, ali nijedna udruga (osim članica ZBUMŽ) nema temeljnog uvjeta, a to je da javno na mrežnoj
stranici objavljuje izvješće o trošenju financijskih sredstava iz javnih izvora, te na kojima objavljuje plansku i izvještajnu dokumentaciju.

Neke braniteljske udruge u Međimurskoj županiji se hvale kako djeluju već preko 30 godina?  Kako to da u svim tim godinama nisu uspjeli postaviti službenu mrežnu stranicu? Kako to da svo to vrijeme nisu našli
za shodno da je prijave za institucionalnu potporu?  Kako to da se svo to vrijeme nije nijedna braniteljska udruga nije prijavila na međunarodne natječaje?

Društvo VETERAN je temeljem institucionalne potpore preuzelo obvezu da će se u slijedeće 3 godine prijaviti i na međunarodne natječaje.

Svima nam je jasno da udruge nemaju potrebe se javljati na natječaje za sufinanciranje, kad u nesuglasju s Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za
opće dobro koje provode udruge redovno godišnje primaju definiranu financijsku potporu od JLP(R)S, i to bez obzira na kvalitetu projekta, koje btw. često potpisuju osobe koje nisu ovlaštene za predstavljanje
udruge.

Društvo VETERAN je ove jeseni otvorilo i Međimurski veteranski centar (www.mvc.veteran.hr), koji će doduše u punu funkciju biti stavljen zapošljavanjem u udruzi, ali temelji su postavljeni”.

(mp)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja