Međimurje Press
Udruge

”JEDNO SRCE JEDNA DUŠA – OD VUKOVARA DO DUBROVNIKA”

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ 30. svibnja 2023. godine u Gradu Vukovaru, sudjelovali su na ispraćaju hodača u projektu „Jedno srce jedna duša – od Vukovara do Dubrovnika“.  Cilj projekta, čiji je nositelj Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije je očuvanje vrijednosti i stvaranje pozitivne percepcije javnosti o Domovinskom ratu te prevencija društveno neprihvatljivog ponašanja, konzumiranje droge, alkohola i prevencija suicida.  Projekt su podržali i Udruga pripadnika 104. brigade ZNG-a Varaždin, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ Podružnica Varaždinske županije, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ te Grad Vukovar, a financijsku potporu za provedbu projekta pružit će Ministarstvo hrvatskih branitelja, Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija te grad Varaždin.

Na put iz Vukovara prema Dubrovniku ispred Vukovarskog vodotornja koji je simbol svih Hrvata krenuli su hrvatski branitelji iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije Josip Hunjet, Miljenko Varga, Josip Janković, Robert Štih, Božidar Sambolec, Nenad Kamenar te kao logistička podrška Tomislav Basa i Darko Posarić.

Plan je da dnevno hodaju po 30-ak kilometara i tako simbolično povežu dva grada heroja i dva grada prijatelja, a putem će se družiti sa suborcima i građanima te odavati počast na mjestima stradavanja i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na mjestima kroz koja prolaze.

Projekt završava 04. srpnja 2023. godine na brdu Srđ iznad Dubrovnika nakon 36 dana hodnja.

Okupljenima se u ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja obratio Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnoga centra Domovinskoga rata Vukovar, a u ime Grada Vukovara zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac. Svim prisutnima u ime organizatora, obratio se i Tomislav Basa, predsjednik UHDDR Krapinsko-zagorske županije te se zahvalio na dolasku i riječima potpore.

Nakon ispraćaja hodača, a uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ zajedno sa hrvatskim braniteljima iz spomenutih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zapalili su svijeće za sve hrvatske branitelje koji su svoje živote dali za neovisnu i slobodnu Hrvatsku na spomen obilježjima u Vukovaru, Spomen bisti Jean-Michel Nicolieru, kod Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav, spomeniku na memorijalnom groblju, Spomen obilježju na Ovčari, kod biste generala Blage Zadra te na Spomen ploči poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Policijske uprave Varaždinske i Međimurske na Trpinjskoj cesti.

Svim hodačima i logističkoj potpori, pred kojima je put od tisuću i sto kilometara želimo da sigurno dođu do cilja.

(Željko Dragašević)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja