Međimurje Press
Udruge

Međimurci na 31.godišnjici oslobađanja Lipika!

U organizaciji veterana 54.Samostalne pješačke bojne Čakovec i njenog predsjednika Mladena Magdalenića, bivši pripadnici 54. SPB Čakovec jučer 03.12.bili su na proslavi dana oslobođenja grada Lipika.
U nazočnosti većeg broja uzvanika i pripadnika ratnih postrojbi obilježena je 31.obljetnica oslobođenja Lipika. Lipik je bio jedini oslobođeni grad u Hrvatskoj tijekom 1991.godine. U tim povijesnim ratnim događanjima naša 54. samostalna pješačka bojna Čakovec dala je izniman doprinos i zajedno sa malobrojnim domaćim suborcima, pripadnicima policije-takozvanim Merčepovcima i Tenkovskim vodom, uspjela je 6.prosinca 1991.godine u potpunosti osloboditi grad Lipik.
Zapovjednik 1.satnije 54. samostalne pješačke bojne bio je Zvonko Košir, a njegov zamjenik Mirko Petek. Satnija je imala oko stotinjak pripadnika  dragovoljaca Domovinskog rata.

U uličnim borbama junački je stradao Branko Marinčić-Đinac, a nekolicina pripadnika postrojbe bila je ranjena. Koliko se srbočetnički agresor žestoko opirao napadima, potvrđuje činjenica da je dnevno zasipao naše položaje sa 300 i više granata. U iznimno teškim zimskim uvjetima postrojba je prvo obranila svoje položaje a potom u protunapadu 5.prosinca oslobodila dio grada do pruge, a 6.prosinca i grad u cijelosti.

Iz nađene dokumentacije nakon oslobođenja Lipika, evidentno je da je neprijatelj bio višestruko brojniji i vojno opremljeniji, ali to nije moglo zaustaviti odlučnost i hrabrost bojovnika u akciji oslobađanja.

Nečovječnost i mržnju prema svemu što je hrvatsko, četnici su za vrijeme okupacije iskazali klanjem svih preostalih stanovnika, uglavnom staraca, a nisu poštedjeli ni domaće životinje.

Treba napomenuti da je 54. SPB Čakovec dala sedam poginulih hrvatskih branitelj i oko dvadeset ranjenih branitelja na Lipičko Pakračkom bojištu.

Bivši pripadnici 54.SPB Čakovec uvijek se rado odazivaju pozivu na odlazak u Lipik i Pakrac gradovi koji su im toliko dragi da ga uvijek sa sjetom i ponosom posjećuju.

Tekst : Pavo Jazvić

Foto: Privatna arhiva

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja