Međimurje Press
Udruge

Obilježavanje VA „Zima 1994“

Već treću godinu za redom okupili su veterani Zajednice udruga postrojbi  Zbora narodne garde Republike Hrvatske i Hrvatske vojske u Dabru na Peručkom jezeru u prostorijama braniteljske zadruge „Patriot“ te održali Redovnu godišnju skupštinu Zajednice a potom se natjecali u gađanju zračnom puškom, boćanju, pikadu, šahu, čovječe ne ljuti se i beli. Svaku udrugu predstavljala su po četiri predstavnika a da ugođaj bude dobar pobrinuli su se domaćini sjajnim prijemom i lokalnim       delicijama. Poseban gost ovoga dvodnevnog susreta bio je ravnatelj Veteranskog centra Sinj, gospodin Igor Vidalina,  koji nas je prije okupljanja u Dabru primio u Centru i upoznao sa svim što on nudi. Natjecanje je proteklo u fer i korektnom duhu a najuspješniji su nagrađeni medaljama. Posebno interesantno bilo je natjecanje u gađanju zračnom puškom u prirodi jer je bura gotovo nosila natjecatelje i mete ali veterani su još jednom potvrdili da kada nešto zajedno rade nema odustajanja.

Drugoga dana poslije doručka krenuli smo na Dinaru obilježiti 29. godišnjicu vojne akcije hrvatske vojske „ ZIMA 94“. U nazočnosti  generala Rahima  Ademija, župana Splitsko- dalmatinske županije Blaženka Bobana , predsjednika veterana 126 brigade Sinj Boška Vladovića, predsjednika ZUP ZNG RH i HV -a Pave Naletilića te  predstavnika brojnih braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske i gostiju, okupili smo se u planinarskom domu „ Sv.Jakov “ na Vrdovu. U jedanaest sati položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule na Dinari. Župan je naglasio značaj osvajanja Dinare u iznimno teškim uvjetima ali istaknuo ovu operaciju kao ključ  za stvaranje preduvjeta za  konačnu pobjedu o „Oluji“. U atmosferi domoljublja i zajedništva posebno radostan trenutak zbio se kada se okupljenima počela približavati grupa od deset konjanika braniteljske zadruge Patriot -Samarice sa zastavama ratnih postrojbi. Nakon četiri sata jahanja kroz buru, dočekani su pjesmom i dugotrajnim pljeskom svih nazočnih. Potom je slijedio prigodni domjenak i druženje ratnih prijatelja iz cijele Hrvatske.

Krovnu udrugu veterana 54.spb Međimurske županije predstavljao je predsjednik Mladen Magdalenić sa članovima Ivom Polanecom, Hrvojem Kovačem i Vinkom Grgićem.

Željko Tomašić

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja