Međimurje Press
UdrugeVijesti

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE UZGAJIVAČA MEĐIMURSKOG KONJA „MEĐIMUREC“

Prvi koraci pokrenuti početkom 2023. godine bili su sastanak rukovodstva UUMK i Međimurske županije u Ministarstvu poljoprivrede sa ministricom te njezinom stručnim suradnicima.

Na samom početku i upućivanju pisma namjere prema Međimurskoj županiji, naišli smo na razumijevanje međimurskog župana i njegovih suradnika te su u proračun Međimurske županije uvrštena dva programa, jedan u vidu Ugovora o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta “Uzgoj i zaštita autohtone pasmine -Međimurski konj” te drugi koji se odnosi na uzgajivače u vidu potpore male vrijednosti.

Dogovorom i potvrdom Upravnog odbora UUMK se uključila u revitalizaciju pašnjaka na lokalitetu u Žabniku, preuzela upravljanje nad lokalitetom te je sklopljen sporazum o prijenosu prava vlasništva nad preostalim grlima, tako da je UUMK od početka 2024. godine vlasnik 3 grla s žabničke gmajne.

Trenutno smo u fazi pronalaženja zaposlenika koji će brinuti o konjima u budućnosti te se tada grla vraćaju na gmajnu u Žabnik.

Ovim putem želio bih se zahvaliti Međimurskoj županiji koja nam je omogućila nabavku razne opreme kako bismo međimurskog konja mogli prezentirati u javnosti te bili mobilniji na razini cijele županije.

Od događanja tijekom godine izdvajamo:

Svibanj – sudjelovanje u mimohodu Udruge “Međimurski konjari” u Savskoj Vesi

Lipanj – izložba međimurskog konja na MESAP-u u sklopu manifestacije “Međimurska škrinjica”

Listopad – sudjelovanje na manifestaciji “F Čavci pre kovačnici”

Moram se zahvaliti svim uzgajivačima, donatorima, sponzorima, koji se svim snagama trude održati ovu, našu autohtonu pasminu na uključivosti, aktivnostima koje provode da bismo revitalizirali dali našim konjima mjesto i status koji oni zaslužuju!

Planovi za 2024. godinu

Jedan od glavnih projekata kojim ćemo se baviti u ovoj godini je revitalizacija pašnjaka u Žabniku na koji bismo vratili 3 grla u vlasništvu UUMK i zapošljavanje radnika koji će brinuti o konjima.

Ovaj lokalitet zamišljen je da bude određeni bazen u kojem možemo omasoviti broj grla, a i pred iznalaženjem smo lokacije na kojoj bi se u budućnosti mogla graditi Ergela međimurskog konja, ako nam to prilike i politika dopuste.

Pripusna sezona je pred nama, pa se i ove godine nadamo većem broju ždrebadi.

Također, sada kada smo postali mobilniji, kupnjom prikolice za prijevoz konja, u planu je organizirati izložbe međimurskog konja u sklopu manifestacija diljem Međimurske županije i sudjelovati na svim događanjima na koje ćemo biti pozvani pa i van granica Međimurja.

Matija Ladić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja