Međimurje Press
Udruge

Speleološki skup u Čakovcu

Speleološka udruga Međimurja je na svoju desetu obljetnicu bila domaćin Skupu Speleologa  od 24.-26. studenog 2023. godine pod pokroviteljstvom Komisije za speleologiju HPS-a, Hrvatskog speleološkog saveza, Zagrebačkog speleološkog saveza, Istarskog speleološkog saveza, Grada Čakovca, TZ Čakovec i  Međimurske županije

Skup speleologa okupio je speleologe i istraživače podzemlja iz Hrvatske i susjednih zemalja u velikom broju. Prisutno je bilo preko dvjesto speleologa iz 30ak udruga i speleoloških društva.

Skup je obilježen nizom aktivnosti

Već u petak su učenici III. OŠ sudjelovali na 10 radionica u sklopu projekta  „Istraživači 21. stoljeća“ . Zanimljive teme STEM područja od bioraznolikosti i georaznolikosti, klimatskih promjena do speleologije na vrlo jednostavan i dojmljiv način pobudile su znatiželju učenika.
Fokus na tehniku kretanja i podzemni krajolik pak je 3. DIK razred iz Graditeljske škole Čakovec pretočio u obliku idejnih rješenja za vizual Skupa speleologa.

U subotu, u Srednjoj školi Čakovec službeno je otvoren Skup speleologa Hrvatske. Održana su četiri bloka predavanja u kojima je predstavljeno 24 usmenih priopćenja te posterska sekcija s ukupno 12 posterskih priopćenja.

Osim novih informacija  o  speleološkim istraživanjima, sudionici su popratili i izvještaj o speleospašavanju u Turskoj, novosti o mjerenju, snimanju i inventarizaciji  pozemnih prostora, AI u speleologiji, edukacijama mladih o važnosti čistoće podzemlja.

Istodobno se održavao Speleo Film Festival u organizaciji društva „Osmica“ iz Karlovca, te izložba speleofotografija. Pobjednički film na Speleo Film Festivalu 2023. godine bio je „Primadona“ autora Tomaža Grdina.

Od 10 najboljih fotografija, na foto natječaju prema izboru Stručnog žirija pobijedila je fotografija „Strpljenje“ autora Tina Rožmana (HBSD).

Sudionike Skupa pak je oduševila   fotografija „My fair lady“ autorice Gorane Perić iz SO PDS Velebita. Najbolje fotografije nagrađene su poklon-bonom u vrijednosti od 250 eura, osiguranom od strane volonterske speleološke inicijative Čisto podzemlje.


Nakon održanog stručno-znanstvenog dijela Skupa u parku Perivoju Zrinskih u Čakovcu, održana je speleoalka u organizaciji Speleološkog odsjeka HPD „Željezničar“ iz Zagreba. Speleoalku su mogli popratiti i prolaznici kojima hladnoća nije smetala.

Nagradu za pobjednike osigurao je BIM SPORT d.o.o. iz Varaždina.

Nakon cjelodnevnih aktivnosti, druženje sudionika u „Centru za mlade – CeZAM“ u Čakovcu potrajalo je do ranih jutarnjih sati.

U nedjelju održani su sastanci krovnih speleoloških organizacija čime je ovogodišnji skup zatvoren.

Zatvorena je i izložba Dinka Stopića „Svemir pod nogama“ koja se mogla pogledati od 17. do 26. 11. u zgradi Scheier u Čakovcu.

Dio zainteresiranih sudionika iskoristilo je nedjeljno popodne u organiziranom posjetu Spomendomu rudarstva Cimper u Murskom Središću.

Dok se dojmovi još sliježu, ovim putem Speleološka udruga Međimurja zahvaljuje svima koji su omogućili i olakšali organizaciju Skupa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Valentina Kraš. Gorana Perić, Tomaž Grdina

Speleološka udruga Međimurje

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja