Međimurje Press
Udruge

Udruga antifašista i antifašističkih boraca održala izvještajnu skupštinu

Udruga antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije ove srijede održala je redovnu izvještajnu skupštinu. U dvorani zgrade Scheier u Čakovcu okupili su se članovi, predstavnici drugih udruga, a skupštini su nazočili i župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Godišnje izvješće o radu okupljenima je prezentirao predsjednik Miljenko Zorko. I u prošloj godini bili su aktivni u obilježavanju obljetnica događaja vezanih uz antifašističku borbu u 2. svjetskom ratu. Za poznavanje povijesti Međimurja vrlo je važno da se istina o tome što se kod nas događalo između 1941. i 1945. ne zaboravi. Zahvaljujući partizanskom pokretu Međimurje je danas dio Hrvatske, a velik broj Međimuraca sudjelovanjem u antifašističkim postrojbama u 2. svjetskom ratu pokazali su da je naš kraj sastavni dio Hrvatske. Zorko je članovima udruge predstavio i plan rada za ovu godinu, zahvalivši se na podršci koju im pružaju Grad Čakovec i Međimurska županija.

 

Pozdravljajući okupljene, gradonačelnica Čakovca rekla je da udruge poput njihove čuvaju sjećanja na događaje iz naše nacionalne povijesti. Činjenica je da se Međimurci nisu pomirili s mađarskom fašističkom okupacijom te da su mnogi naši preci odlazili preko Drave u partizane. Zahvaljujući antifašističkom pokretu, Međimurje je danas dio slobodne i demokratske Hrvatske. Rekla je i da će u budućnosti podupirati rad udruge, naglasivši da je nedavno u suradnji s njima, obnovljen spomenik antifašističkog borbi na Trgu Eugena Kvaternika.

Antifašistička tradicija u Međimurju vrlo je snažna, naglasio je u svom obraćanju župan Posavec,  a udruga svojim aktivnostima sigurno pridonosi očuvanju povijesne memorije. U tome ima punu podršku Međimurske županije, jer svoju slobodu i pripadnost hrvatskoj državi dugujemo našim precima koji su pružili otpor fašistima. Zahvalio se udruzi na sudjelovanju i doprinosu protokolarnim aktivnostima veznim uz obilježavanje praznika i važnih događaja za Međimurje. Tako će i ovogodišnji program Dana Međimurske županije početi upravo 6. travnja, datumom kad obilježavamo oslobođenje Međimurja od nacističke okupacije.

Međimurski župan podržao je i prijedlog Dragice Zgrebec da se u Muzeju Međimurja Čakovec ponovno uredi dio posvećen događanjima tijekom 2.svjetskog rata.

Izvor: Grad Čakovec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja