Međimurje Press
Udruge Zdravlje

Udruga Roditelji u akciji – Roda pokreće inicijativu prijedloga nacrta Akcijskog plana za zdravlje svih žena!

U organizaciji udruge Roditelji u akciji – Roda održat će se dvosatna participativna radionica 7. srpnja 2021. od 13 do 15 sati u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje d.o.o., ulica bana Josipa Jelačića 22, Čakovec, na kojoj će sudjelovati različite stručnjakinje (ginekologinje, primalje, socijalne radnice, aktivistkinje) radi izrade prijedloga nacrta Akcijskog plana za zdravlje svih žena u Republici Hrvatskoj.

Kada je više stotina žena kroz kampanju #Prekinimošutnju krajem 2018. godine izašlo u javnost sa svojim potresnim svjedočanstvima o bolnim ginekološkim postupcima radi uskraćivanja anestezije, Roda je uz podršku brojnih organizacija poslala zahtjev premijeru Andreju Plenkoviću za osnivanjem radne skupine koja bi imala za cilj izradu Akcijskog plana za zdravlje žena. Na žalost, važnost ovakvog dokumenta nije prepoznata i do danas Vlada RH nije poduzela potrebne korake u izradi ovog dokumenta. Zato su stručnjakinje iz različitih područja preuzele inicijativu i odlučile izraditi prijedlog nacrta Akcijskog plana za zdravlje svih žena u RH.

Zdravstveni sustav u RH nije prilagođen potrebama žena što je vidljivo iz niza ozbiljnih sustavnih problema koji mogu narušiti mentalno i fizičko zdravlje žena: izostaje edukacija o spolnom zdravlju, ginekološka skrb nije dostupna svim ženama (posebice na otocima i u udaljenim krajevima), postojanje arhitektonskih i komunikacijskih barijera za žene s invaliditetom, diskriminacija nekih skupina žena (Romkinja i azilantkinja), neodgovarajuća primjena analgezije i anestezije prilikom različitih ginekoloških postupaka, priziv savjesti, kršenje Zakona o zaštiti prava pacijenata, verbalno i fizičko nasilje u rodilištima, uskraćivanje pratnje na porodu. Na žalost, popis problema koje treba sustavno rješavati, a koji se tiču ženskog zdravlja nije konačan i zato je potrebno izraditi prijedlog nacrta Akcijskog plana za zdravlje svih žena u Republici Hrvatskoj.

Branka Mrzić Jagatić

Roditelji u akciji – Roda

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja