Međimurje Press
Udruge

Završna konferencija projekta „Očuvajmo bioraznolikost u školskom vrtu” 30. i 31.08.2023.

Udruga Biovrt nastavlja educirati i inspirirati o životu u skladu s prirodom

Upravo završavamo projekt „Očuvajmo bioraznolikost u školskom vrtu”   u sklopu kojeg smo uz redovne nastavne biovrtlarske aktivnosti u OŠ Vratišinec i OŠ Gornji Mihaljevec opremili škole raznim materijalima za očuvanje bioraznolikosti u školskom vrtu.

Kroz Edukacijski program na 6 predavanja sudjelovalo je 114 učenika obje škole, a na 10 vrtlarskih radionica i 4 terenskih edukacija sudjelovalo je 40 učenika koji su se  educirali o vrtlarenju, bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Održali smo i 4 volonterske akcije na kojima je sudjelovalo preko 120 volontera te ostvareno preko 200 volonterskih sati. U obje škole postavili smo nove kućice za ptice, ježeve i šišmiše, pojilice i hranilice za ptice.
Uveli smo učenike u zaboravljen svijet baštine naše lokalne zajednice, povezujući djecu, učitelje, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči i unapređuje kvalitetu svog života. Osim u školskim vrtovima svake škole, učenike smo educirali i na terenskoj nastavi. Učili su o očuvanju bioraznolikosti u arboretumu Opeka u Vinici, na imanju Biovrt Silvije Kolar-Fodor te tri međimurska ekološka OPG-a. Održali smo međusobne posjete škola, gdje su razmijenili znanja i dobre prakse koje rade na očuvanju prirode i bioraznolikosti.

Kao edukativni alat koji će trajati generacijama, kreirana je i zanimljiva edukativna društvena igra i edukativna brošura te dva edukativna videa.

Srdačno pozivamo predstavnike svih osnovnih škola da nam se pridruže na jednoj od konferencija, upoznaju se s aktivnostima projekta, obiđu školske vrtove i inspiriraju se za pokretanje sličnih aktivnosti u vašim školama.

Završne konferencije projekta održat će se:

– 30.08.2023.(srijeda) u prostoru Osnovne škole Dr. Vinka Žganca Vratišinec, Školska 4, Vratišinec, 40315 Mursko Središće, s početkom u 17 sati

– 31.08.2023.(četvrtak) u prostoru OŠ Gornji Mihaljevec, Gornji Mihaljevec 83, 40306, Macinec, s početkom u 17 sati.

PROGRAM:

Voditeljica projekta Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt u skladu s prirodom,  Sanja Ambruš i Dubravka Baksa, koordinatorice projekta u OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec, te Andrijana Perčić, koordinatorica projekta u OŠ Gornji Mihaljevec ukratko će vam predstaviti projekt.

Predstavit ćemo vam edukativnu društvenu puzzle igru “Upoznajmo pomagače u vrtu”. Sve prisutne škole dobiti će po 1 besplatan primjerak igre.

Predstavit ćemo vam i edukativnu brošuru “Očuvajmo bioraznolikost – svi smo dio rješenja” Silvije Kolar-Fodor . Svi prisutni sudionici dobiti će po 1 besplatan primjerak brošure.

Slijedi premijera edukativnog videa projekta o očuvanju bioraznolikosti te podjela potvrda o sudjelovanju svim učenicima koji su marljivo sudjelovali u projektnim edukacijskim aktivnostima.

Nakon toga slijedi neformalno druženje uz zakusku i obilazak školskog vrta.

Očekivano trajanje: 1 sat.

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja