Međimurje Press
Udruge

ZBUMŽ odala počast žrtvama Bleiburške tragedije

U subotu 18.05.2024. godine u organizaciji Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije i suradnji s Beliburškim počasnim vodom, članovi braniteljskih udruga iz Međimurja nazočnošću svetoj misi ispred Spomen-crkve Muke Isusove u Maclju  i paljenjem svijeća kod spomen grobnice u kojoj su uz dostojansveni pokop položene kosti žrtava partizansko-komunističkih koljača, odali su počast žrtvama  Bleiburške tragedije.

Koncelebrinano misno slavlje predvodio je pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, koji je u prigodnoj propovijedi pozvao okupljeno mnoštvo da se pomoli kako za žrtve, tako i za krvnike kako bi mogli graditi bolju budućnost.

Među brojnim uzvanicima Svetoj misi su bili nazočni predsjednik Hrvatskoga sabora, Gordan Jandroković i Vladino izaslanstvo od 5 ministara, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s kojim su se predstavnici ZBUMŽ zadržali u ugodnom razgovoru.

 

Na području Maclja u okolnim šumama nalazi se 150 masovnih grobnica, a prema izjavama svjedoka tu se nalazi oko 13.000 žrtava. 1992. godine iz 23 masovne grobnice eshumirano je 1163 žrtve, koje su tek 2005. godine dostojno pokopane. Ubojice i krvnici su bili većinom domaći ljudi, iako su neki progovorili o svojem sudjelovanju u ovom pokolju, do danas nisu pokrenuti nikakvi istražni postupci. U jednoj od jama „Lepoj Bukvi“ okrutno je ubijen 21 svećenik, franjevac i bogoslov. Učinio je to poznati partizanski krvnik Stjepan Hršak u noći
4/5 lipnja 1945. godine. Zahvaljujući župniku Dragutinu Brglezu, župniku župe sv. Jurja u
Đurmancu, koji je kasnije bio župnik na čakovečkom jugu, započele su pripreme za pokop zemaljskih ostataka žrtava ekshumiranih 1992. godine, koji su 2005. godine pokopani u novoizgrađenu grobnicu. Nakon pokopa maceljskih mučenika nastavljena je izgradnja Spomen-crkve Muke Isusove, koju je 3. lipnja 2007. godine blagoslovio mns Josip Mrzljak.

Puni emocija i ponosa učesnici su pri povratku posjetili masovnu grobnicu žrtava partizansko-komunističkog terora na „Sepu“ kod Gornjeg Hrašćana, gdje su zapalili svijeću i pomolili se za žrtve bezumlja. Tom prigodom je koordinator aktivnosti Josip Kolarić upoznao nazočne kako je
na tom mjestu postavljena Spomen grobnica.

Domovini vjerni !

Tekst i foto: Željko Tomašić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja