Međimurje Press
Politika i društvo

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa!

Dana 15. listopada obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa. Tom prigodom osvrnula bih se na strateške prioritete odnosno izazove slijepih osoba u Republici Hrvatskoj. Osobito se to odnosi na Zakon o inkluzivnom dodatku za osobe s invaliditetom te Zakon o osobnoj asistenciji.

Zbog njegovog velikog značaja za slijepe osobe krajnje je vrijeme za donošenje i primjenu Zakona o inkluzivnom dodatku. Unatoč obećanju premijera da će Zakon o inkluzivnom dodatku biti donijet u 2020. godini i da će se nadležne institucije posvetiti pitanju rješavanja inkluzivnog dodatka, tijekom 2022. godine još uvijek nemamo Zakon. Nadam se da će se ispuniti najava ministra Piletića, o donošenju Zakona u 2023. godini te time konačno riješiti ovo vrlo važno pitanje za sve osobe s invaliditetom. Donošenje predmetnog Zakona ključno je za izjednačavanje mogućnosti, socijalno uključivanje i dostojanstven život osoba s invaliditetom. Inkluzivni dodatak je naknada koja kompenzira povećane troškove života uzrokovane invaliditetom i koja bi omogućila ravnopravno uključivanje u život zajednice. Pri tome osobitu pažnju treba posvetiti ujednačavanju prava temeljem razine i težine oštećenja odnosno preostalih sposobnosti.

Jedan od prioriteta države mora biti sustavno osigurana usluga osobnog asistenta svim osobama s invaliditetom sukladno njihovim individualnim potrebama, uz garanciju njezinog kontinuiteta, ujednačenosti i kvalitete.

Za slijepe će biti osigurana usluga videćeg pratitelja (osobna asistencija) koja je najvažnija socijalna usluga koja se pruža osobama s oštećenjem vida u RH. Ona im omogućava samostalniji, kvalitetniji i sadržajniji život te njihovo lakše uključivanje u život zajednice. Usluga videćeg pratitelja, sustavno financirana kroz Zakon o osobnoj asistenciji mora osigurati kontinuiranu, kvalitetnu, ujednačenu i učinkovitu uslugu slijepim osobama.

Očekuje se da Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku budu povezani, donijeti usporedno, uvažavajući rad radnih skupina, angažman nadležnog Ministarstva i najvažnije, potrebe osoba s invaliditetom.

PREDSJEDNICA UDRUGE

Marija Ciglar

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja