Međimurje Press
Politika i društvo

ODRŽAN JE PRVI DAN ODRŽIVOSTI NA OSJEČKOJ AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU

Prvi Dan održivosti na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održan je 6. lipnja 2023. prezentirajući javnosti raznovrstan program u kojeg su ugrađeni ciljevi održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih naroda iz područja umjetnosti i kulture.

Prema početnoj ideji dekanice prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić, kreativna redateljica programa i profesorica na Akademiji doc. art. Anica Tomić, prodekanica za razvoj održivosti u umjetnosti i kulturi izv. prof. dr. sc. Tatjana Ileš i asistentica Iris Tomić kao producentica i studentska koordinatorica, osmislile su koncepciju događanja koje je za cilj imalo pozicionirati osječku Akademiju kao prvu takvu instituciju u kojoj se održivi razvoj promišlja iz pozicije umjetničkih, znanstvenih i kulturnih doprinosa, ali i upozoriti zajednicu u kojoj djeluju da je vrijeme za promjene – danas.

Održani su programi, uz sudjelovanje studenata i profesora svih Akademijinih odsjeka, ostvarili postavljene ciljeve te široj javnosti približili raznorodne mogućnosti umjetničkih izričaja, intervencija i drugih umjetničkih praksi, znanstvenih saznanja, praktičnih rješenja i mogućih smjerova održivog razvoja umjetnosti i kulture u budućnosti.

Inkluzivnost, ravnopravnost, ekoartivizam, zelena i digitalna tranzicija dio su održivog razvoja kako ga se razumijeva na ovoj Akademiji. Prema tome je oblikovan i program prvoga Dana održivosti koji je započeo u 6,06 sati bicikliranjem od Trga Sv. Trojstva do sveučilišnog kampusa, a kojim se nastojalo ukazati na potrebu smanjenja korištenja prijevoznih sredstava na motorna goriva, a time i ispušnih plinova, kao i na potrebu povećanja kretanja, zdravijeg stila života svih dobnih skupina i potrebu za relaksacijom. U 12 je sati u Žutom salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku započeo ImPULS – susret mladih autora i autorica na javnom čitanju tekstova nastalih na kolegiju kreativnog pisanja. Središnji dio programa održan je od 12,06 do 15,06 sati u kampusu Akademije za umjetnost i kulturu, a mogle su se vidjeti sljedeće aktivnosti: performansi, glazbene i plesne točke, kazališne etide, predavanja i poster-izlaganja, panel rasprava pod nazivom „Art is Smart“, kreativne radionice, razmjena knjiga, VR galerija te izložba lutaka. U 15 sati je započela umjetnička intervencija i akcija INTER DUO koja je realizirala održivu skulpturu – prvu u budućoj Aleji održivosti na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Paralelno sa središnjim dijelom programa održao se i jedan izvan prostora Akademije. U 14 je sati za polaznike Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ u Osijeku odigrana studentska lutkarska predstava pod nazivom Krug života. U sklopu aktivnosti Zelene knjižnice Akademije Centru su donirane knjige kojima se prema potrebama štićenika obogatio knjižnični fond.

Ciljeve koje si je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku postavila, a ovim Danom održivosti ih komunicira prema široj zajednici, ostvarit će se prije svega sinergijom studenata i nastavnika Akademije, Sveučilišta u cjelini, kao i dvosmjernom suradnjom sa širom lokalnom i regionalnom zajednicom, institucijama iz područja kulture i umjetnosti te gospodarskim sektorom.

Naglašavajući važnost trenutka u kojem živimo, prepoznaju se i aktivno predlažu rješenja za boljitak društva u cjelini, a estetskim dosezima i kreativnim izričajima obogaćuje se zajednica u kojoj djeluju, prateći globalne smjernice zadane AGENDOM 2030 Ujedinjenih naroda i 17 globalno postavljenih ciljeva održivog razvoja.

Foto: Akademija za umjetnost i kulturu

Ana Petričić Gojanović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja