Međimurje Press
Političke stranke

Dan jednakih plaća, priopćenje Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a

Obilježavanjem Dana jednakih plaća Socijaldemokratski Forum žena želi ukazati na rodni jaz u plaćama u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Žene i dalje zarađuju manje od muškaraca za jednake poslove. Prosječna razlika u plaćama između spolova u EU-u iznosi 13 %. Žene u Hrvatskoj u prosjeku zarađuju 1032 eura manje od muškaraca. Dakle, od sredine studenoga do kraja godine žene rade „besplatno“ jer za istu plaću moraju raditi mjesec i pol dana više. S godinama staža razlika se, nažalost, povećava te dolazi do nejednakosti i u iznosu mirovine. Naime, žene imaju 30.4% manje mirovine. Zbog toga su žene s godinama izloženije riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Ravnopravnost spolova ne temelji se na negiranju, već na prihvaćanju i jednakom vrednovanju različitosti između muškaraca i žena. Rodni jaz u plaćama simptom je više strukturnih neravnoteža između muškaraca i žena u ekonomskoj zastupljenosti, pristupu obrazovanju i odgovornostima za brigu o kućanstvu.

Unatoč modernizaciji, gospodarskom rastu i sve većem udjelu zaposlenih žena u 20. stoljeću, razlike u primanjima između žena i muškaraca jedva da su se smanjile kroz dugo vremensko razdoblje. Navedene činjenice iznijela je u svom istraživanju i ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju Claudia Goldin.

Podaci Državnog zavoda za statistiku o plaćama zaposlenih u pravnim osobama po spolu pokazuju da je rodni jaz u plaćama najizraženiji u područjima financijske djelatnosti i osiguranja 26 posto, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi gdje je 24 posto i trgovine na veliko i malo 18 posto.

Jedino društvo jednakosti može biti pravedno i uspješno društvo i stoga je važno kontinuirano zahtijevanje ravnopravnosti žena i muškaraca u društvenom odlučivanju na svim razinama društva, uklanjanje stereotipa o tradicionalnoj ulozi žene koja treba služiti muškarcu u obavljanju njegovih zadataka i skrbiti o obitelji, nulta tolerancija prema nasilju nad ženama (fizičkom, seksualnom, psihičkom, ekonomskom), jednaka ekonomska neovisnost žena i muškaraca, jednaka plaća za rad jednake vrijednosti, vrednovanje neplaćenog kućanskog rada, te rješavanje siromaštva samohranih majki, samaca i starijih žena kao i mogućnost odlučivanja o vlastitom tijelu.

Kako bi se smanjio pa onda i dokinuo rodni jaz u plaćama, Socijaldemokratski Forum žena zalaže se za uvođenje građanskog odgoja u obrazovni sustav s ciljem ostvarivanja tolerantnog, slobodnog i pravednog društva, ali i pravima i obvezama svakoga pojedinca kao razbijanje stereotipa o ulozi žene u društvu. Zalažemo se za cjelovitu promjenu paradigme rada žena – zbog dvostrukog opterećenja (na poslu i kod kuće).

Nadalje, želimo novi Zakon o radu koji će za cilj imati jačanje rodne ravnopravnosti kao i prepoznavanje specifičnosti različitih kategorija zaposlenih žena te donošenje adekvatnih mjera za unaprjeđenje položaja žena. Imajući u vidu da su uglavnom žene te koje preuzimaju brigu o bolesnoj djeci i roditeljima, zahtijevamo plaćeni dopust za cijelo vrijeme trajanja skrbi.

Također podržavamo uvođenje transparentnosti platnih sustava s ciljem kojim jasno težimo, a to je da za posao iste vrijednosti na mjestima iste složenosti i iste odgovornosti žena i muškarac budu jednako plaćeni.

Ovo su samo neki od koraka koji bi dokinuli rodni jaz u plaćama jer je to pitanje ekonomskog osnaživanja i socijalne pravednosti za koje se Socijaldemokratski forum žena zalaže.

SDFŽ

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja