medjimurjepress@gmail.com

Mario Medved najavio pokretanje dnevnih boravaka za umirovljenike!

U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI IMA PREKO 20 TISUĆA UMIROVLJENIKA OD KOJIH VIŠE OD POLOVICE NEMA NIKAKVE POMOĆI OD ŽUPANIJE

Mario Medved, kandidat za župana Međimurske županije najavio je da će svaki umirovljenik u Međimurju imati mogućnost korištenja programa dnevnog boravka koji će financirati Županija. Dnevni boravci su zamišljeni kao prostor koji bi funkcionirao svakodnevno od 7 do 17 sati, a subotom od 9 do 12 i gdje bi umirovljenici mogli dolaziti na druženje, pročitati dnevne novine i imati razne organizirane edukativne i društvene sadržaje. U sklopu programa bio bi organiziran i dolazak medicinskih sestara koje bi umirovljenicima mjerile tlak, šećer itd. Ovakvih dnevnih boravaka za starije bi bilo nekoliko i bili bi razmješteni na području cijele Županije. Medved planira i organizaciju centra mobilnih usluga za starije, koji bi pružali potrebne usluge na terenu kod teško pokretnih osoba te snažniju provedbu programa gerontoloških domaćica i domaćina, kojim se s jedne strane starijim sugrađanima pruža potrebna pomoć, a s druge strane osigurava zapošljavanje osoba koje teško pronalaze zaposlenje na tržištu rada.

Gotovo svaki četvrti stanovnik Međimurja je umirovljenik i o našim starijima se treba bolje brinuti. Neprihvatljivo mi je da se na mjesto u domu čeka 6 do 10 godina pa ćemo mi zbog toga pokrenuti dnevne boravke, koji su odlično rješenje za taj period. Umirovljenici će biti na sigurnom, imati obroke i njima primjerene sadržaje, a uz to imat će i stalne preventivne zdravstvene preglede“ – izjavio je Mario Medved i naglasio da u Međimurskoj županiji ima preko 20 tisuća umirovljenika od kojih više od polovice nema nikakve pomoći od Županije.

Podržavam isplatu uskrsnica, ali za nekog tko je radio cijeli svoj život i doprinosio punjenju proračuna Županija bi trebala osigurati više od jednog poklon bona godišnje. Ljudi mi se na terenu žale i na raspodjelu uskrsnica i čujem da je bilo slučajeva da su bonove dobivali i oni s većim primanjima“ – požalio se Medved i istaknuo kako je njegov plan da kao budući župan osnuje i posebni Odbor za umirovljenike pri Županijskoj skupštini kako bi se moglo kvalitetno raspravljati o problemima umirovljeničke populacije. Međimurska županija u svim svojim službenim dokumentima navodi kako su umirovljenici jedna od najugroženijih skupina društva, ali onda u proračunu za 2021. godinu planira nešto malo više od 1.000.000,00 kuna za umirovljenike i gotovo cijeli taj iznos ode samo za uskrsnice, koje niti ne dobiju svi.

Prijedlog Marija Medveda kao kandidata župana i Darka Danije, kao njegovog zamjenika je da se ubuduće povećaju sredstva i osmisle programi usmjereni prema socijalnim potporama za umirovljenike, zdravstvenoj skrbi, i društvenom životu te obrazovanju.

SDP Međimurske županije

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*