Međimurje Press
Grad Čakovec

Najavljen program ovogodišnjih Dana Grada Čakovca

Konferencijom za novinare održanom u Caffe baru „Bedem“ u petak je predstavljen dio programa kojim će se obilježiti Dan Grada Čakovca. Program će započeti 23. svibnja i trajat će do 1. lipnja 2024. godine, a središnja svečanost na kojoj će se dodijeliti ovogodišnje nagrade i priznanja, održat će se 29. svibnja u Centru za kulturu.

Kako je rekla gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ove  godine Čakovec obilježava 30 godina postojanja Grada u ovakvom ustroju lokalne samouprave, ali i 445 godina od dana kad je Juraj IV. Zrinski dao gradske povlastice našem gradu. Također, u 2024. godini obilježavamo i 60 godina manifestacije Porcijunkulovo te 70 godina Muzeja Međimurja Čakovec. Okrugle obljetnice također slave i neke udruge i tvrtke koje su dio ovogodišnjeg programa, tako da imamo povoda za slavlje, rekla je, među ostalim gradonačelnica.

Koncert „Još jednom reci da me voliš“ posvećen Demonima, nastupaju i Urban&4 i Gibonni

Posebno je najavila koncerte koji će se u posljednjem tjednu svibnja održati povodom Dana Grada Čakovca. 29. svibnja u Centru za kulturu održat će se koncert pod nazivom „Još jednom reci da me voliš“, posvećen jednom od ovogodišnjih dobitnika nagrade „Zlatnik Grb Grada Čakovca“,  čakovečkom glazbenom sastavu „Demoni“. Koncert počinje u 20.00, a besplatne ulaznice se mogu podići od ponedjeljka, 13. svibnja u Turističkoj zajednici Grada Čakovca. U četvrtak, 30. svibnja na Trgu Republike nastupit će Urban&4, a u petak 31. svibnja Gibonni. I ti su koncerti besplatni.

Kako je, predstavljajući koncert posvećen Demonima rekao organizator Miljenko Ovčar, ovo je način na koji se Grad zahvaljuje bendu koji je obilježio jedan dio gradske povijesti te zahvaljujući kojem je Čakovec krajem prošlog stoljeća slovio za grad rock’n’rolla. Glazbeni sastavi, udruge i glazbeni umjetnici s područja Čakovca i Međimurja u svojoj će obradi izvesti najpoznatije hitove „Demona“, a na kraju koncerta svi živući članovi benda koji su njegov dio bili od nekoliko mjeseci do više godina, dobit će posebna priznanja. U Centru za kulturu Čakovec pak će biti postavljena posebna izložba posvećena „Demonima“. Autor izložbe je Dario Damjan, sin jednog od članova benda, koji će javnosti kroz fotografije, ploče, plakate i glazbenu opremu predstaviti dio povijesti  sastava, ali i samog grada.

Zahvalivši se Gradskom vijeću Grada Čakovca i gradonačelnici na nagradi, član prve postave „Demona“ Dražen Videc, rekao je da su bend osnovali kao srednjoškolci te su svojim nastupima ubrzo postali vrlo popularni. Nakon odlaska na studij zamijenili su ih mlađi, nastavivši tradiciju sviranja na plesnjacima, ali i počevši s objavljivanjem vlastitih pjesama. Sastav je rastao i mijenjao se zajedno s Čakovcem te je stvarno dio njegove povijesti.

Perutnina Ptuj – Pipo pokrovitelj biciklijade „Čak bajk“

Jedan od domaćih „okruglih slavljenika“ je i brend Poli, čakovečke tvrtke „Perutnina Ptuj – Pipo“. I on ove godine obilježava 50 godina, a povodom toga tvrtka je pokrovitelj biciklijade „Čak-bajk“. Kako je rekla direktorica marketinga „Perutnine Ptuj – Pipo“ Ana Sedak Keglević, ovime se pridružuju proslavi rođendana grada u kojem djeluju, vraćaju dug zajednici, ali i daju podršku aktivnostima koje za cilj imaju usvajanje  zdravih navika. Za sudionike biciklijade koja će se održati 30. svibnja, predvidjeli su mnoštvo događaja te primamljive nagrade. Kako je rekao tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Tomica Jakopec,  naš je grad prepoznatljiv po sportskim aktivnostima i titulu grada europskog sporta koju je nosio prije nekoliko godina, svaki put iznova potvrđuje. „Čak bajk“, manifestacija koja se odvija na cijelom gradskom području, odnosno u svim mjesnim odborima, dio je sportskih evenata koji će se održati u sklopu Dana Grada.

Gradonačelnica se na kraju zahvalila svim sudionicima, udrugama, ustanovama i ostalima koji sudjeluju u organizaciji ovogodišnjeg programa. Pozvala je i sve građane na koncerte koji su besplatni te na sva događanja koja će se povodom Dana grada održati od 23. svibnja do 1. lipnja.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja