Međimurje Press
Političke stranke

Mjere Vlade Republike Hrvatske osjetit će i Međimurci!

Vlada Republike Hrvatske predstavila je prije nekoliko dana četvrti paket mjera za zaštitu građana i gospodarstva od rasta cijena uslijed prehrambene i energetske krize te inflatornih pritisaka, vrijedan 1,7 milijardi eura. „Moram ponoviti svoje riječi, koje sam rekao na nedavnoj Skupštini Međimurske županije. Nijedno ulaganje trenutno, na području Međimurske županije, ne prolazi bez Vlade Republike Hrvatske i njezinih ministarstava. S obzirom na brojne odobrene projekte, planove za njih, velika ulaganja u bolnicu, školstvo, turizam i brojne druge projekte, mislim da slobodno možemo reći da Vlada Republike Hrvatske sa svim svojim institucijama itekako blagonaklono gleda na Međimursku županiju. Ista je stvar i sa ovim mjerama. Sve ono što je donijela Vlada Republike Hrvatske, itekako će osjetiti stanovnici Međimurske županije. Neki direktno, a neki kroz odnos određenih institucija i javnih tvrtki prema njima“, istaknuo je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Međimurske županije Ljubomir Kolarek.

Odgovor Vlade Republike Hrvatske je na globalnu energetsku krizu i inflaciju sastoji se od tri cilja: ublažiti rast cijena energije, zaštititi od inflacije, pomoći svima, građanima, institucijima, poduzetništvu, potporama i poticajima. Dosadašnjim paketima mjera, uloženo je na razne načine 5,2 milijardi eura. U vrijeme covid krize paket pomoći iznosio je 1,6 milijardi eura, a spašeno je 800 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru i 130 tisuća poslodavaca. Prošle su godine donesena tri paketa mjera – u travnju, rujnu i prosincu – ukupne vrijednosti 3,6 milijardi eura. Kada se svi ti paketi zbroje, i covid paket i ova četiri u kontekstu energetske krize, ukupno su vrijedni 6,8 milijardi eura. „Rezultat je to ozbiljnog rada, a ne pričanja, vrijeđanja, slikanja i poziranja“, ističe Kolarek. Najveći dio 4. Vladinog paketa mjera pomoći odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što će država osigurati 1,181 milijardu eura, za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura.

SAŽETAK ČETVRTOG PAKETA MJERA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

Cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor, obrtnike i poduzetnike, ostaje ista do kraja rujna, dok do kraja ožujka iduće godine ostaje ista cijena plina, a dotad se produžuje i primjena snižene stope PDV-a od 5% za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Za više od 2 milijuna mjernih mjesta ostaje ista cijena električne energije, a mjera je vrijedna 82 milijuna eura.

Kada je riječ o cijeni električne energije za neprofitni sektor, ona obuhvaća 13.080 korisnika kojima se osigurava priuštiva cijena energije. To su vrtići, škole, fakulteti, instituti, knjižnice, muzeji, bolnice, zdravstvene ustanove, domovi za starije i nemoćne, vjerske zajednice, župni uredi, te općine, gradovi, županije, komunalna poduzeća i slično. Više od 80.800 korisnika obuhvaćeno je mjerom vrijednom 116 milijuna eura kojom cijena električne energije za polugodišnju potrošnju ispod 250.000 kWh ostaje 0,062 eura/kWh. Time je obuhvaćeno više od 95% hrvatskih gospodarstvenika. Nastavlja se i mjera ograničavanja cijene električne energije za poduzetnike. Vrijednost te mjere je 348 milijuna eura, a obuhvaća do 900 gospodarskih subjekata.

Gledajući porast cijena plina za kućanstva u glavnim gradovima Europske unije, Hrvatska je i tu druga zemlja s najnižom cijenom, dok je prosječna cijena plina u EU rasla 92%, u Hrvatskoj je taj rast bio samo 13%. Cijena plina ostaje ista i za sve mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh, a ostvaruje se vaučerom pomoću aplikacije HAMAG-BICRO-a. Vrijednost ove mjere iznosi 55 milijuna eura. Nadalje, snižena je stopa PDV-a za energente za grijanje koja iznosi 5%, i primjenjuje se još godinu dana, do 31. ožujka 2024. Vrijednost ove mjere je 35 milijuna eura.

I dalje će biti snižene trošarine na naftne derivate, a Vlada će mjerama pomoći i socijalno ugroženima, pogođenima potresom, poljoprivrednom sektoru, ribarstvu, prijevoznicima te će ulagati u energetsku učinkovitost. Ostaje nepromijenjena jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave.

Za zaštitu od inflacije najugroženijih građana Vlada će osigurati 169 milijuna eura te će tako za potpore umirovljenicima biti osigurano ukupno 75 milijuna eura kroz jednokratne naknade te ukidanjem dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje. Također, 69.000 ugroženih kupaca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije, za što će biti osigurano 40 milijuna eura. Taj status imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, a mjesečna naknada povećava se na 70 eura. Korisnici zajamčene minimalne naknade imat će i dalje pravo i na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge, a produžuje se i naknada za troškove nabave ogrjevnog drva za 35.000 korisnika. Vrijednost mjere je 4 milijuna eura.

Naknade u sustavu socijalne skrbi i potpore za nezaposlene hrvatske branitelje ukupno su vrijedne 35 milijuna eura, potpore korisnicima doplatka za djecu 9 milijuna eura, a samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna povećava se koeficijent za izračun osnovice plaće s 0,8 na 1,2. Za to je osigurano 2,3 milijuna eura. Jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 100 eura dobit će 60 tisuća nezaposlenih. Za to se izdvaja ukupno 6 milijuna eura. Nepromijenjena će ostati cijena obroka za studente. Vrijednost potpore za 111 tisuća studenata je ukupno 8 milijuna eura. Primateljima dječjeg doplatka isplatit će se u travnju posebna novčana naknada. Mjerom je obuhvaćeno 128 tisuća obitelji odnosno 230.000 djece, a ovisno o broju djece iznosit će od 45 do 160 eura.

Došlo je i do određenih izmjena u košarici proizvoda čija je cijena fiksirana pa u košarici više nema svinjske lopatice i vratine, no dodaje se carsko meso. Za jestivo suncokretovo ulje cijena će biti niža – 1,72 eura za litru (dosad 1,86 eura), dok će iste cijene ostati za mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bit će 3,79 eura za kilogram.

Za posebne potpore i poticaje Vlada će osigurati 347 milijuna eura, a odnose se na potpore za održivost domaćeg javnog prijevoza (11 milijuna eura), potporu poljoprivrednicima i ribarima (41 milijun eura) i potporu prerađivačima drva i proizvođačima namještaja (4 milijuna eura). Za energetsku učinkovitost zgrada i obnovljive izvore energije potpore će ukupno iznositi 291 milijun eura pri čemu se do kraja godine nastavlja s postojećim potporama stradalima u potresu.

Ljubomir Kolarek,v.r.

 Predsjednik HDZ-a MŽ

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja