Međimurje Press
Političke stranke

Priopćenje Savjeta za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije povodom Svjetskog dana zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) od 1950. godine svakog 7. travnja obilježava Svjetski dan zdravlja. Ove godine SZO slavi i 75. godišnjicu svog postojanja i unapređenja javnog zdravstva. Cilj SZO je promicanje zdravlja kako bi svaka osoba u svijetu mogla postići najvišu razinu zdravlja za svoju dobrobit i blagostanje.

Ovogodišnja kampanja Svjetskog dana zdravlja provodi se pod sloganom „Zdravlje za sve“ jer nas želi podsjetiti na izgradnju svijeta koji bi trebao biti još više usredotočen na očuvanje i postizanje zdravlja svih ljudi, uz osnaživanje pojedinca, obitelji i zajednice kako bi se povećalo učešće svih u brizi o zdravlju. Svatko mora imati pristup zdravstvenim uslugama kada i gdje je to potrebno, bez financijskih poteškoća. Smatra se da 30 posto svjetske populacije nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, a dvije milijarde ljudi je suočeno s nejednakostima u zdravstvu. Potrebna su stalna ulaganja u obrazovanje zdravstvenih radnika i otvaranje novih radnih mjesta kako bi se pružala kvalitetna zdravstvena zaštita.

Do 2030. godine se predviđa manjak od 10 milijuna zdravstvenih radnika u svijetu. S nedostatkom zdravstvenih djelatnika suočavamo se i u Hrvatskoj. Zdravstvena administracija i zdravstvene politike moraju se osobito usmjeriti na jačanje primarne zdravstvene zaštite, kao najučinkovitijeg i najisplativijeg dijela zdravstvenog sustava. Među ključnim zdravstvenim izazovima današnjice i sutrašnjice, prioriteti su usmjereni na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja, na prevenciju bolesti i pravovremeno otkrivanje i liječenje spolno prenosivih bolesti, na zaštitu mentalnog zdravlja, zaštitu ranjivih skupina društva (djeca, kronični bolesnici, osobe starije dobi, osobe s invaliditetom) kao i na daljnje motiviranje, djelovanje i rješavanje zdravstvenih izazova budućnosti.

Što može svatko od nas učiniti za očuvanje svoga zdravlja i zdravlja svoje obitelji? Na današnji dan, ako niste do sada, počnite se pridržavati nekoliko važnih, a jednostavnih savjeta:

  1. Doručak je najvažniji obrok u danu, ne preskačite ga.
  2. Jedite pet obroka dnevno (doručak, ručak, večera, između po jedan manji međuobrok- jogurt ili voćka), osim ako vam je liječnik drugačije preporučio, a hranu žvačite polako.
  3. Namirnice neka budu sezonske, raznobojne i raznovrsne.
  4. Pijte dovoljnu količinu vode, izbjegavajte zašećerena i gazirana pića.
  5. Ne konzumirajte veće količine alkohola, prestanite pušiti.
  6. Imajte kroz dan dovoljno sna i odmora, barem 6 do 8 sati spavanja.
  7. Budite aktivni barem 30 minuta dnevno- šećite, pješačite, vježbajte, trčite, vozite bicikl.

Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja